Kruuda kasutas maksudest hoidumiseks variisikut

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tere juht Oliver Kruuda.
Pildil Tere juht Oliver Kruuda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Piimatööstur Oliver Kruuda kasutas maksudest hoidumiseks variisikuid, selgub kohtuotsusest, mis kohustas ärimeest maksuametile tasuma üle 341 000 euro.

Kohtuotsusest nähtub, et septembris 2008 käis Valmetek Investis maksuhaldur. Revisjoni käigus tekkis halduril kahtlus, et Valmeteki juustuseadme ost äriühingult Hodge Bay Investments Limited (HBI) on tehtud maksudest hoidumise eesmärgil. Järgnes tehingute täpsem uurimine, selgub ringkonnakohtu otsusest.

2010. aastal tegi Põhja maksu- ja tolliamet Valmetekile maksuotsuse summas 17 743 114 krooni, kuna maksuamet jõudis otsusele, et Valmetek ei ostnud 2005. aasta märtsis sõlmitud lepingu alusel juustuseadet.

Amet jõudis sellele järeldusele mitut asjaolu vaagides – näiteks ei käinud läbirääkimised Valmeteki ja HBI vahel, ent Kruuda või AS Kalevi ja Food Machines Europ KB vahel. Valmeteki poolt lepingule allakirjutanu oli enda sõnul variisik, samuti pole HBI-l dokumente juustuseadme transpordi kohta. Kruuda kinnitas, et juustuseadme eest tasusid Food Machines Europ KB-le tema sõbrad. Lisaks oli juustuseade saabunud Eestisse juba 2004. aastal ning selle eest oli täielikult tasutud.

Ligi kaks aastat hiljem kohustas maksuamet Kruudat tasuma maksuvõla summas 341 604 eurot. Võla pööramist Valmeteki asemel Kruuda vastu põhjendas maksuamet asjaoluga, et Valmeteki maksuvõla sundtäitmine pole tulemust andnud.

Samuti leidis maksuamet, et kuigi juustuseadme eest tehtud väljamaksete ajal juhatuses olnud inimese tegevuses esines rasket hooletust, oli tegu aegunud. Ettevõtet algusest peale kontrollinud Kruuda aga seevastu oli maksuameti hinnangul tehingust huvitatud osapool ning kogu tegevuse eesmärk oli maksupettus.

Kruuda aga otsustas selle otsuse edasi kaevata, öeldes, et maksuameti põhjendused on vastuolulised ning nõue on aegunud. Kruuda teatel tasus ta juustuseadme eest 3 650 000 eurot, mitte maksuametniku hinnatud 620 000 eurot. Samuti ütles Kruuda, et ei omanud Valmetekis kontrolli enne juhatuse liikmeks saamist 2006. aastal.

2012. aastal otsustas ringkonnakohus, et Kruuda väidetest ei piisa ning maksuvõlg tuleb tasuda. Jaanuaris keeldus riigikohus asja menetlusse võtmast ning Kruuda jäi maksupettuses süüdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles