Madoffi muljetavaldav abivägi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madoff tunnistas end kõiges süüdi
Madoff tunnistas end kõiges süüdi Foto: Reuters

Bernard Madoffi ohvrite esindaja on esitanud 19,6 miljardi dollarilise kohtuhagi ligi 60 isiku ja asutuse vastu, mille hulgas on ka ühed suurimatest Itaalia ja Austria pankadest.

Aastakümneid kestnud ajaloolise petuskeemi seni suurim kohtuasi võtab sihikule kokkuvarisenud Austria panga Bank Medici, selle endise presidendi Sonja Kohni ning panga osanikud Bank Austria ja UniCrediti. Kõigil loetletutel oli väidetavalt roll «konspiratsioonis», mille kaudu Madoffile raha saadeti.

Picard üritab saada kätte investorite raha ja pangalõivusid, lisaks kahjutasu.

Viimase kahe nädalaga on Picard andnud kohtusse üle tosina panga, nende hulgas HSBC, Citigroupi, JPMorgani, UBSi ja Natixisi. Enamik neist kavatsevad süüdistused kummutada, Union Bancaire Privée on aga lubanud maksta kuni 500 miljonit dollarit lepitustasu.

154-leheküljeline «Medici äri» vastu esitatud tsiviilhagi on Picardi jaoks esimene, kus kasutatakse sõna «väljapressimine» - mis kujutab endast eriti tõsist rikkumist, mille puhul saab taotleda kolmekordseid kahjutasusid.

Süüdistus, mis muuhulgas puudutab ebaseaduslikku rikastumist ja varastatud raha konverteerimist, esitati reedel USA pankrotikohtus Kohni enda, tema kuue perekonnaliikme, kolme panga ja nende teatud töötajate vastu.

Kostjatena on kirjas endine UniCrediti tegevjuht Alessandro Profumo ning kaks panga direktorit.

«Sonja Kohn kasutas mitut erinevat nime ning tegutses mitme maski varjus, luues rahvusvahelise võltsitud investeerimisüksuste võrgustiku ning leiutades ebaseadusliku skeemi, mis ei olnud mõeldud üksnes Madoffi pettuse toetamiseks vaid ka tema enda, ta pere ning Austria ja Itaalia suurimate pankade rikastamiseks,» ütles Picardi advokaat Timothy S. Pfeifer.

Endise Bank Medici advokaat ütles, et nii Kohn kui teised juhatuse liikmed kavatsevad nende «täiesti valede süüdistuste» vastu võitlema asuda.

Kohn on varasemalt eitanud igasugust seotust Madoffi pettuskeemiga.

UniCredit ütles: «Me kavatseme end jõuliselt kaitsta.» Profumot esindav suhtekorraldusbüroo keeldus kommentaaridest, Profumo ise ei olnud telefonitsi kättesaadav.

Ühtegi kriminaalsüüdistust ülalmainitud kostjate vastu esitatud ei ole.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles