Zuma sugulane müüb hiinlastele kaevandusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevandus.
Kaevandus. Foto: Corbis / Scanpix

Lõuna-Aafrika presidendi Jacob Zuma ettevõtlik vennapoeg peab läbirääkimisi Hiina riigifirmaga, et müüa neile 100 miljoni dollari eest maha oma kaevandusäri, mis on läinud hapuks ja toonud talle kaela süüdistusi töötajate petmises.

Pärast seda, kui Aurora Empowerment Systems mullu oktoobris likvideeritud Pamodzi Goldilt kaks käikujäänud kaevandust üle võttis,  on tehingu lõpuleviimiseks vajalikud summad leidmata, kaevandused aga lagunevad.

Politsei sõnutsi on kaevandustes viimasel ajal omavolitsenud sajad arvatavalt ebaseaduslikult tegutsenud kullakaevurid, kel on tekkinud tulevahetusi Aurora turvameestega.

On ka hukkunuid.

Esmaspäeval võeti pärast järjekordseid tulistamisi vahi alla üle 300 kaevuri, kes väidetavalt tegutsesid ebaseaduslikult. Neljale valvurile on esitatud mõrvasüüdistused. Mehed kinnitavad, et on süütud.

Aurora omanikud on Khulubuse Zuma, Nelson Mandela pojapoeg Zondwa Mandela ja Jacob Zuma advokaat Michael Hulley.

Khulubuse Zuma ärialane mõju Aafrikas on pärast seda, kui ta onu mullu presidendiks sai, olnud märkimisväärne. Muuhulgas on ta omandanud õigused kahele naftaplokile Kongo Demokraatlikus Vabariigis ning partnerluse Lõuna-Korea suurettevõttes Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering.

Pamodzi varade pankrotihaldur Enver Motala ütles Financial Timesile, et käis kolmapäeval kohtumisel, kus viibisid Aurora omanikud ja «hiiglaslik delegatsioon» Hiina ettevõttest, mida ta nimepidi nimetada ei soovinud. «Nagu näib, võtavad nad 100 miljoni dollariga Auroras 60-65-protsendilise osaluse,» ütles ta ja lisas, et see raha aitaks Auroral omakorda ülevõtmisega ühele poole saada. «Kogu protsessi üritatakse hoolega kiirendada.»

Lõuna-Aafrika kaevandustööstus on erilise luubi all pärast seda, kui poliitiliste sidemetega firmade puhul on ilmnenud mitmeid vastuolusid. Augustis anti Londoni börsil noteeritud Lonminile korraldus lõpetada mitteväärismetallide kaevandamine plaatinakaevanduses – pärast seda, kui geoloogiliste uuringute litsents omistati firmale, mis kuulub endisele valitsuse ministrile. Anglo Americani tütarfirma Kumba Iron Ore on aga kaevanud riigi kohtusse, olles kaotanud oma kaevandusõigused tundmatule ja segase päritoluga firmale, mis on seotud valitseva Aafrika Rahvuskongressiga.

Kuna Auroral varasemalt kaevanduskogemust polnud, võidi Pamodzi vara osta lihtsalt selleks, et see kiirtulu saamiseks võimalikult kähku mõnele teisele firmale edasi müüa, leiab Cadiz Corporate Solutionsi analüütik Peter Major.

Major lisas, et riik on firmale «vaikimisi poolehoidu osutanud» ning hoidunud neid keskkonnaalaste rikkumiste eest kohtusse kaebamast.

Kuigi veeosakonna uurijad esitasid Aurora vastu maikuus ühe jõe rüvetamise eest kriminaalsüüdistused, ei ole siiamaani midagi ette võetud.

Hiinal võivad kaevanduste omandamiseks olla poliitilised motiivid, arvas Major.

Kulla tootmine lõppes kaevandustes märtsikuus, kui töötajad maksmata palkade tõttu lahkusid. Aurora võlgneb töölistele siiani ligikaudu 8 miljonit randi ehk 1,2 miljonit dollarit, ütles Motala. Ühtlasi on firma vastu esitatud kriminaalsüüdistus, et nad on kaevurite palkadest ebaseaduslikult makse ja kindlustusraha maha arvestanud, ilma ametivõimudega kooskõlastamata.

Ametiühingu Solidarity aseesimees Gideon du Plessis väidab, et Aurora on juhtide poliitiliste sidemete tõttu «täiesti puutumatu», ning vihjab sellele, et pankrotihaldurid on pakkumisega nõustunud poliitilistel põhjustel – mida aga Motala omakorda eitab.

Khulubuse Zuma keeldus FT küsimustele vastamast. Ta suunas küsimused edasi Hulley’le, kes aga pole reageerinud palvetele asjaolusid kommenteerida.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles