Alternatiiv kinnisvara omamisele ehk mida teha, kui kodu ei saa või ei taha osta

, Uus Maa kinnisvarabüroo nooremmaakler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hostel. Foto on illustreeriv.
Hostel. Foto on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Kui kinnisvara ostmiseks puuduvad vahendid, aga vajadus elukoha järele siiski on, võib kasutada teada-tuntud lahendust – üürimist, mis pakub väga erinevaid võimalusi.

Praegusel võrdlemisi aktiivsel üüriturul leiab näiteks portaali City24.ee ligi 1200 pakkumisest elamise igale maitsele: vanalinnas on pakkuda mitmeid asjatundlikult renoveeritud uhkeid kortereid, magalarajoonides viisakaid tüüpkortereid ja Põhja-Tallinna puumajades hubaseid elukohti.

Suur hinnavahemik

Ka hinnatundlikule kliendile on valikuvõimalusi mitmeid. Peaaegu igast linnajaost leiab ühiselamu tüüpi korterelamuid, milles asuvad korterid üldpinnaga 12–16 ruutmeetrit. On ka suuremate pindadega odavpakkumisi, kuid sellise korteri puhul peab sageli arvestama, et remont ei pruugi kõige värskem olla.

Muuseas, pindasid üürihinnaga kuni 2000 krooni kuus leiab mõnikord ka vanalinnast – lihtsalt tasub iga päev kinnisvaraportaalides olevatel pakkumistel silma peal hoida.

See, kellele on tähtis ajutine pind ehk siis lühiajaline üürimine vähem kui üheks kuuks, saab samuti paljude variantide vahel valida. Ligikaudu 200 krooni eest üheks ööks on valida mitme pakkumise vahel kodumajutuses. Sellisel juhul tuleb arvestada, et privaatsus on piiratud – korterit võib jagada mitu inimest.

Hinnaredelil järgmisena tulevad mitmesugused hostelid, mis on üldiselt võrdlemisi hea asukohaga. Ka nende puhul on privaatsus piiratud – ilmselt tuleb mitme inimesega jagada näiteks vannituba.

Väga häid ja ilusaid hosteleid leiab tavaliselt Eesti suuremate ülikoolide lähedusest. Eksklusiivsuse ihalejatele on aga mitmeid pakkumisi Tallinna kesklinna kõrghooneteski. Ligi tuhande krooniga ööpäeva eest saab endale kahetoalise kvaliteetse korteri.

Korter kamba peale

Hotellide puhul tasuks ära märkida mõningad kampaaniad, kus fikseeritud tasu eest (mis varieerub, kuid jääb mõne tuhande krooni kanti) saab kuuks ajaks või kauemaks täiesti oma elamise.

Tagatud on privaatsus, regulaarne koristusteenus ja üldjuhul vahetatakse regulaarselt ka voodipesu. Lisatasu eest saab hommikusööki ja muid lisamugavusi.

Kes soovib kindlasti oma murulapikest, saab valida ligi 130 üürimaja või majaosa vahel. Soodsaimad pakkumised algavad juba 2500 kroonist kuus, mille eest saab väikese abihoone üürileandja kinnistul.

Pisut kõrgema hinna eest pakutakse mitmeid heas seisukorras «saunamajasid» ja sealt edasi juba suuri eramuid. Hinnaskaala teises otsas asuvad eksklusiivsed majad hinnatud piirkondades – valida on villade või siis lausa mitme abihoonega hoonekomplekside vahel.

Käivad legendid ühest Tartu tudengist, kelle kogu elu mahtus vaid ühte seljakotti ja pea iga õhtu maandus ta erineva sõbra pool.

Sõpradega korteri üürimine on hea lahendus, aga kindel soov üürida terve kambaga üheskoos kesklinnakorterit võib siiski viia rahakotist olulise osa, soov aga suure seltskonnaga soodsas kahetoalises elutseda võib eluviiside erinevuse tõttu kiirelt lõppeda.

Vanaema, vanatädi või muu sugulase juures elamine tähendab ka arvestamist kindlalt sisse kujunenud kodukorraga ja kodu- või vabadusetunnet ei kipu nii tekkima.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et alternatiive kinnisvara omamisele on mitmeid, lahendus sõltub aga kas rahakoti suurusest või inimese isiklikust sotsiaalse suhtluse vajadusest, valmidusest ja soovist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles