Aasta ehitaja tiitli sai Ämari lennubaasi ehitusjuht

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämari lennubaas.
Ämari lennubaas. Foto: Tiit Veermäe

Žürii valis täiesti üksmeelselt selle aasta parimaks ehitajaks Tiit Joosti, leides et tema juhitud Ämari lennubaasi ehitus edestas teisi nominente laitmatu kvaliteedi, objekti erakordsuse, mahukuse ja ühiskondliku olulisuse poolest.


«Eraldi rõhutati selle objekti puhul ka vajadust järgida mitmesuguseid eri- ja turvanõudeid, teha rahvusvahelist koostööd ja korraldada ulatuslikku logistikat, mis kõik projektijuhi töö kahtlemata raskemaks ja pingelisemaks tegid,» ütles pressiteates ehitusettevõtjate liidu juht Indrek Peterson. «Ülimalt kiiduväärseks pidas žürii ka säästlikku ja keskkonnahoidlikku suhtumist ehitusmaterjalide taaskasutamisel: olemasoleva lennuraja betoonkattest sai killustik aluskonstruktsiooni jaoks.»

Joosti töötab Merko Ehituses. Lisaks temale on aasta ehitaja konkursi nominendid tänavu Aivar Tagasaar (Kaamos Ehitus AS, Tammsaare Ärikeskus ja parkimismaja), Margus Simson (NCC Ehitus AS, Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi hoone), Silver Neemelo (NCC Ehitus AS, Rannarootsi Ärikeskus), Kalvi Krass (Skanska EMV AS, Rapla Tallinna tn. kahe jalakäijate silla ehitustööd ja Rapla kivisilla restaureerimine), Olev Moldau (Oma Ehitaja AS, Narva kaubanduskeskus, Prisma Peremarket) ning Indrek Muhhin (EF Rand&Tuulberg AS, Ida tn, Tartu korterelamud).

Kuni 10 miljoni krooni suuruse eelarvega projektide ehitusjuhtide kategoorias oli tänavu kavas välja anda eraldi auhind. Selles kategoorias laekus konkursile aga vaid üks nominent, mistõttu otsus žürii jätta auhinna välja andmata. «Suurte kõrval julgustaksin rohkem osalema ka väikesi ja keskmise suurusega ehitusettevõtteid, kuna kõigil, kes nominentidena kvalifitseeruvad, on võrdne võimalus aasta ehitajaks saada,» ütles Peterson. «Mõnikord võib eramaja oma tehnilise keerukuse ja mitmekülgsuse poolest olla ehitusjuhile isegi suurem ja keerukam väljakutse, kui suur ning standardne büroohoone.»

Eesti ehitusettevõtjate liidu poolt välja kuulutatud aasta ehitaja konkursi eesmärk on selgitada välja ehitusjuht, kelle tööle on andnud oma tunnustuse tema juhitud objekti tellija, samuti arhitekt, projekteerija ja ehitusjärelvalve teostaja.

Tänavu teist korda korraldatud konkursile võisid oma kandidaate esitada nii ehitajate liidu liikmed kui ka liitu mitte kuuluvad ettevõtted, samuti ehitusobjektide tellijad. Esitada võis projektijuhte, kelle juhitud objekt on valminud mullu või enne selle aasta esimest septembrit, kellel on erialane kõrgharidus ja varasem töökogemus. Nominendiks võis olla nii pea- kui alltöövõtu projektijuht.

Žüriisse kuulusid esimees Indrek Peterson (ehitusettevõtjate liidu tegevdirektor) ning liikmed Ilmar Link (ehitusettevõtjate liidu juhatuse liige), Lembit Makstin (ehitusettevõtjate liidu juhatuse liige), Enno Rebane (ehitusmaterjalide tootjate liidu tegevdirektor), Tõnis Tarbe (projektbüroode liidu juhatuse esimees), Igor Gerasenkov (Riigi Kinnisvara ASi osakonnajuhataja) ja Eva Kiisler (ajakirja Ehitaja peatoimetaja).

Nominentide seast parima ehitusjuhi välja selgitamisel võttis žürii arvesse projektijuhi tööle erinevate osapoolte antud hinnanguid (tööde kvaliteet, meeskonnatöö, töökultuur objektil, tähtaegadest kinnipidamine), objekti mahtu ja tehnilist keerukust, aga ka objekti sotsiaalset tähtsust, eelarvet, ehitamise tähtaega ning nominendi eelnevat ehitusalast tegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles