Miljardid väikeettevõtetele mõeldud eurod pankades lõksus

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehtsad eurod kupüüride ja müntidena.
Ehtsad eurod kupüüride ja müntidena. Foto: SCANPIX

Miljardid väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele kriisist välja tulemiseks mõeldud eurod on jäänud jaotamata, kuna pangad, kellele see ülesanne anti, on neid omakasupüüdilikult kinni hoidnud.

2008. aastal, mil sai ilmsiks, et pangad on kinni keeranud Ida-Euroopa väikeettevõtete laenukraanid, tulid ELi rahandusministrid välja just mainitud firmadele mõeldud 15 miljardi eurose abipaketiga, kirjutab EUObserver.

Raha pidi läbi Euroopa Investeerimispanga (EIB) jaotatama kommertspankadele, mis omakorda pidid selle tahtjatele koos omapoolse panusega välja laenama.

Nüüd on aga Prahas baseeruv läbipaistvuse eest võitlev grupeering Bankwatch avastanud, et suur osa sellest rahast jäi kommertspankadesse toppama, kuna viimased tahtsid oma likviidsust parandada.

Bankwatch uuris 2008. aastast 2010. aasta juunini abirahade jaotamist Tšehhis, Ungari, Poolas ja Slovakkias ning avastas, et vaid 0,001 protsenti kõikidest väikestest ja keskmise suurusega firmadest on laenu saanud.

Sellest 15 miljardist, mis firmadele kõrvale pandi, jagas EIB kolmandatele osapooltele laiali 74 protsenti. Sellest omakorda vaid 69 protsenti edastati firmadele.

Ungaris ja Poolas avastati ühtlasi, et EIB raha jagamine langes 2008. ja 2009. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles