Briti rahandusminister: aitame vaid Iirimaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti rahandusminister George Osborne.
Briti rahandusminister George Osborne. Foto: SCANPIX.

Suurbritannia rahandusminister George Osborne üritas eile kahepoolsele Iirimaale lubatud laenule joont alla tõmmata ja kinnitas, et kavandatud õigusakt «puudutab vaid Iirimaad» ega tõota sarnast suuremeelsust teistele eurotsooni abivajajatele.


Osborne on lubanud laenata «hättasattunud sõbrale» Iirimaale kahepoolselt 3,2 miljardit naela – lisaks osalusele Rahvusvahelise Valuutafondi laenupaketis ning 2,6 miljardile naelale ELi 60 miljardi eurose stabiilsusmehhanismi raames.

Minister ütles, et erakorraline eelnõu läheb parlamendis hääletusele tuleval nädalal.

Ta kinnitas, et eelnõu näeb ette «väga konkreetseid ja spetsiifilisi ressursse Iirimaa abistamiseks ning puudutab üksnes ja ainult Iirimaad».

Osborne lisas, et ülalmainitud sõnastust tuleks võtta kui «võimalikult selget vihjet» sellele, et sarnast kahepoolset laenu ei pakuta ei Portugalile, Hispaaniale, Itaaliale ega ühelegi teisele eurotsooni perifeeriale, mis võiks vajada ajutist toetust veenmaks finantsturge, et riigirahandus on korras.

«Põhimõtteliselt oli olemas võimalus luua üldised tingimused laenuandmiseks [eurotsooni riikidele],» ütles rahandusminister ja lisas: «Ma otsustasin seda mitte teha.»

Osborne’i on parlamendis igast leerist kritiseeritud selle eest, et ta lubas laenu teisele riigile, samal ajal kui ta Suurbritannias riiklikke kulutusi kärbib.

Minister üritas vältida seost kulukärbetega ning selgitas, et laenud ei suurenda eelarvepuudujääki, kuna Iiri valitsus annab talle lubaduse, et raha makstakse tagasi.

Ta lisas, et seaduseelnõusse tulevad klauslid, millega sätestatakse laenu summa ja ajalise kestvuse piir viieks aastaks. Seega on välistatud olukord, kus Iirimaale jäädaksegi laenu andma, ilma et oleks vaja vastu võtta uut seadust.

«Tegemist ei ole permanentse Iirimaale raha laenamise seadusega,» ütles Osborne.

Laenu intressid jäävad Osborne’i sõnutsi eurotsooni ja IMFi omade vahemikku. Nende kahe keskmine oleks 5,8 protsenti.

Varivalitsuse rahandusminister Alan Johnson ütles, et Osborne käitub Iirimaale erandit tehes õigesti, kuid lisas, et Euroopa päästeplaanid on «murettekitavalt kaootilised».
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles