Sotsid nõuavad uut eelarvepoliitikat

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogus  2011. aasta riigieelarve vastu hääletanud sotsiaaldemokraadid avaldasid selle sammuga protesti valitsuse eelarvepoliitika vastu, mis on kantud ühepäevaliblika mentaliteedist.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimehe Eiki Nestori kinnitusel on tuleva aasta eelarve kokku lapitud kvoodiraha ja sotsiaalkindlustuse arvel ega arvesta mitte kuidagi 2012. aasta ja järgmiste aastate eelarvetega, vahendas erakonna pressiesindaja.

«Väljendame oma sügavat erimeelsust eelarvepoliitika suhtes, mida tehakse ainult aasta kaupa ja mis ei paku suuremat kindlust pikemaks ajaks ette,» ütles Nestor. «Sotsiaaldemokraadid on veendunud, et vanal moel eelarvete tegemine peab lõppema. On vaja uut eelarvepoliitikat. On vaja eelarvepoliitikat, mis kavandab riigi tulusid ja kulusid pikema aja peale ette.»

Tema sõnul eeldab see palju laiemaid poliitilisi kokkuleppeid, mis kestavad kauem kui aasta või isegi riigikogu koosseisu neli aastat. Näiteks tõi Nestor pikaks ajaks ette kavandatud pensionireformi koos tõsiasjaga, et veel järgmised 25 aastat peab Eesti pistma rinda riiklike pensionide väljamaksmise puudujäägiga. «Ometi pole selle puudujäägi katmiseks loodud stabiilset rahastamisallikat ja igal aastal lahendatakse probleemi uuesti,» lausus Nestor

Uutmoodi eelarvepoliitika peab tema kinnitusel tähendama ka õppimist senistest vigadest. «Meil tuleb kokku leppida, et headel majandusaastatel halbade tarvis kogutud reservid võiksid olla ehk veelgi suuremad, aga mis kõige tähtsam – halbadel aastatel ka kasutatavad,» märkis Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles