ELi panku ootavad uued stressitestid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi majandusvolinik Olli Rehn
ELi majandusvolinik Olli Rehn Foto: SCANPIX

Euroopa panku ootab uus stressitestide raund, mis käivitub veebruaris ja peab sisaldama ka hinnangut nende likviidsusele, kinnitas eile ELi majandusvolinik Olli Rehn.

Rehn ütles, et küsimus tõstatati ELi rahandusministrite koosviibimisel Brüsselis. Uute testide «ulatus ja metoodika» olevat veel paika panemata, kuid üsna varsti avalikustatakse seegi.

Rehni sõnutsi on Euroopa Komisjon täiesti veendunud, et testides «peab sisalduma likviidsushinnang» ning teeb tööd ka selle nimel, et testide tulemused täies ulatuses avalikkusele teatavaks tehtaks.

«Meil tuleb tagada võimalikult suur läbipaistvus,» ütles ta.

Viimaste stressitestide tulemused avaldati juuli lõpus, 91 luubi alla võetud pangast läbisid testi 84.

Viimaste ehk siis edukate hulgas olid nii Bank of Ireland kui Allied Irish Bank – kaks Iirimaa suurimat – mis hiljem vankuma lõid.

Teste tabas kõva kriitika, mõned kommentaatorid leidsid, et kuna vaadeldi vaid kapitaliseisu, ei olnud lähenemine piisavalt laiapõhjaline.

Rehn võttis eile sõna eelmise testidevooru kaitseks, kuid lisas samas, et uue pangandusameti loomine – mis on üks kolmest jaanuaris tööd alustavast Euroopa Liidu järelevalveorganist – peaks seekord kvaliteetsemad testid kindlustama.

Euroopa Pangandusasutus (EBA) peaks tagama «karmimad testid», pakkus ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles