Hoolekandetöötajaid ähvardab vallandamine

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

ASi Hoolekandeteenused juhtkond ähvardab vallandada sadakond töötajat, kes keelduvad kahjulike töölepingute allkirjastamisest, töötajad omakorda hauvad streigiplaane.


Õli on tulle valanud 12. septembril sündinud kollektiivlepingu muudatus, mis muudab töötajate olukorra senisest halvemaks, kirjutab Äripäev.


Kollektiivlepingu muudatused kinnitas oma allkirjaga Riigi -ja Omavalitsusasutuste Töötajate Ametühingute Liidu juht Kalle Liivamägi, keda ametiühingu lihtliikmed nüüd reeturiks peavad.

Ühtegi teist näidet, kus oleks tööandja soovidele vastu tulles kollektiivlepingut kohitsetud, Eestist ei leia.

Protesti tekitab, et kollektiivlepingus lubati 8000-kroonist brutopalka, kuid sellist raha pole ükski tegevusjuhendaja siiani näinud.

Maksmise asemel sunnib tööandja praegusi tegevusjuhendajaid vormistama end noorem- või abitegevusjuhendajaiks, kellele tuleb maksta vaid 7000 ja 6000 krooni brutopalka kuus. Septembrikuine kollektiivlepingu muudatus kaotab lisatasu õhtuse ja öötöö eest.

«Töötajail on täielikult õigus öelda, et vabandage väga, me ei lähe madalamale ametikohale,» selgitas Taliga ja andis mõista, et praegu eiravad nii kollektiivleping kui ka riigifirma töölepingud kehtivaid seadusi.

«Meie rohkem kui 1000 töötajast on pisut üle 700 klienditööga seotud tegevusjuhendajad. Neist ei ole uusi lepinguid allkirjastanud umbes 80 töötajat,» rääksi AS Hoolekandeteenused juht Maarja Mändmaa.

«Kui need 80 inimest soovivad jätkata vanade töölepingute alusel, on neil selleks õigus, kuid meil on ettevõtte juhtidena õigus teha vajalikke ümberkorraldusi. Uued töölepingud pole varasematest kahjulikumad, ehkki ühesuguste tööülesannetega tegevusjuhendajad jagatakse nüüd vanem-, noorem- ja abitegevusjuhendajateks, kes saavad erinevat palka, ning õhtuse ja öötöö eest lisatasu enam ei maksta,» lisas Mändmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles