Eurovõlakiri lõhestab Euroopa liidreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: ImageSource/Scanpix

Euroopa liidrid on taas jagunemas vastasleeridesse eurotsooni kriisi lahendamisel. Seekordseks põhjuseks on plaan luua võimalikult kiiresti tohutu turg ühise Euroopa võlakirja tarvis – mida Saksamaa aga üsna kindlasti blokeerib.

Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker, kes ühtlasi juhatab eurotsooni rahandusministrite koosolekuid, ning Itaalia rahandusminister Giulio Tremonti väidavad tänases Financial Timesis, et eurovõlakiri oleks selge sõnum finantsturgudele ja Euroopa kodanikele, et «euro on oma olemuselt pöördumatu ja jääv».

Nad ütlevad, et selliste võlakirjade turg tõuseks Euroopas kõige tähtsamaks ning oleks sama likviidne kui USA riigivõlakirjade turg.

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble aga, kelle Financial Times täna Euroopa «aasta rahandusministriks» tituleeris, ütles videointervjuu vahendusel, et ühiselt garanteeritud võlakirjade jaoks oleks vaja Euroopa leppeid «fundamentaalselt muuta». 

Ta lisas, et võtmelise tähtsusega on ka see, et valitsused oleksid motiveeritud riigirahanduse vallas enesedistsipliini rakendama – ning seisaksid vastasel korral silmitsi sanktsioonidega. «Muidu kukub euro läbi,» hoiatas ta. Saksamaa kardab ühtlasi, et ühisvõlakirjade väljastamine tõstaks nende laenuvõtmise kulusid.

Schäuble ning Junckeri ja Tremonti vastakad arvamused annavad aga hoogu edasistele vaidlustele selle üle, milliseid radikaalseid samme siis astuma peaks, et taastada investorite usaldus Euroopa 12-aastase rahaliidu vastu.

Euroopa Keskpank oli eelmisel nädalal sunnitud senisest suuremas koguses eurotsooni riigivõlakirju kokku ostma, et kriis kontrolli alt ei väljuks. Keskpanga president Jean-Claude Trichet andis samas selgesti mõista, et pikemas perspektiivis vastutavad lahenduse eest poliitikud.

Juncker ja Tremonti kinnitavad, et eurovõlakirjad kehtestaksid valitsustele turudistsipliini viisil, mis välistaks «spekulatiivsed rünnakud», ning tugevdaks ka Euroopa finantsilist ja majanduslikku integratsiooni.

Ideid, mida rahandusministrid täna õhtul Brüsselisse arutama kogunevad, on mitmeid, kuid kindlasti tuleb jutuks Euroopa Liidu päästefondi suurendamine.

Nimetatud sammu jõudis nädalavahetusel juba toetama asuda Belgia rahandusminister Didier Reynders, kaudselt on mõtte heaks kiitnud ka Trichet.

Lähedalseisvate allikate sõnul tulid eile erandkorras kokku mitmed ELi tippametnikud, et kriisi üle nõu pidada. Teiste hulgas olid teadaolevalt kohal Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, Juncker, Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy, majandusvolinik Olli Rehn ja Trichet.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles