Maksuamet tahab ettevõtjad deklaratsioonidest vabastada (4)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja Tolliameti peadirektor Marek Helm.
Maksu- ja Tolliameti peadirektor Marek Helm. Foto: Eero Vabamägi

Maksuamet võiks töötada niimoodi, et ettevõtja ei peaks enam maksudeklaratsioone esitama, sõnas maksu- ja tolliameti direktor Marek Helm.

«Maksuamet võiks töötada niimoodi, et maksudeklaratsioone pole, andmete edastamises on ettevõtjaga kokku lepitud kas siis otse, Uberi kaudu või panga kaudu. Ainuke kontakt, mis deklaratsiooni esitamisel võiks tekkida, on see, et ettevõtja saab kas oma mobiiltelefoni või nutikella teate, et maksud on kohale jõudnud ja ütleb, et «Well done! Pane edasi»,» kirjeldas Helm ameti tulevikuvisiooni tänasel pressikonverentsil.

Maksude maksmine on kulukas ning Helm usub, et selle kulu vähendamine mõjub maksumoraalile turgutavalt.

5000 ettevõtet esitab aasta otsa riigile aruandeid ja selleks kuluvad inimeste töötunnid. «Ning kui aasta suurusjärk maksudega on täiesti hüpoteetiliselt 20 000 eurot, siis ainuüksi viiel tuhandel ettevõttel on aastakulu 100 miljonit eurot,» ütles Helm.

Maksuamet on ka kokku pannud töögrupi, mis käib üle kõik asutused ja inimesed, kes infot küsivad ja uurib, kas seda infot on üldse enam vaja. «Kogu kontseptsioon peab töötama selleks, et mitte ettevõtja ei anna statistikaaruandeid riigile, vaid ettevõtjale tehakse asjad võimalikult lihtsaks ning ka riik hakkab mõtlema, et kui ta mingeid andmeid kogub, siis ta peegeldab tagasi ettevõtjale, miks mingeid majandusotsuseid on parem teha nende andmete taustal,» selgitas Helm.

Ta ütles, et maksuameti roll on ettevõtja toetamine, mistõttu vaatab amet ka enda tegevust üle. «Üks asi, mis mulle endale väga sümpatiseerib, on see, et mitte lihtsalt minna ettevõttesse ja määrata maks. Miks ei võiks maksuameti ülesanne olla see, et anda ettevõtjale kindlus, et tema maksuasjad on korras?» küsis Helm, lisades, et loomulikult peab kontroll alles jääma, ent küsimus on kontrollile eelnevas protsessis.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles