75 ettevõtet annavad üle kolmandiku maksutulust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Helm, maksu- ja tolliameti peadirektor.
Marek Helm, maksu- ja tolliameti peadirektor. Foto: Liis Treimann

Eestis on ligi 114 000 ettevõtet, ent üle kolmandiku maksutulust annavad vaid 75 ettevõtet.

Eestis on väga palju väikeettevõtteid, selgitas seda maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm.

«Ma kujutan ette, et kui 75st viie või seitsmega midagi juhtub, siis mõjutab see päris hästi maksulaekumist,» ütles Helm. Ta ütles, et väikeettevõtluse puhul pole suurim tegur maksulaekumine, vaid see, et inimesed tulevad toime ja elavad hästi ära. 

90 protsenti maksutulust annab vaid 5000 ettevõtet. Enamik ettevõtteid ehk kuskil 70 000 aga on maksnud riigile kuni 10 000 eurot. 15 000 ettevõtet sai mullu riigilt rohkem raha tagasi, kui nad maksid.

Varimajandus on mullu jõuliselt vähenenud, kõneles Helm. Ta rääkis, et mitmed rahvusvahelised organisatsioonid on imestunud, et ettevõtete käive justkui pole vähenenud, ent käibemaksu tuleb palju enam. Aastaga võrreldes kasvas käibemaksu laekumine 160-165 miljonit eurot.

«Rahandusministeeriumi analüütikud on hinnanud, et ainuüksi tuhandeeuroste arvete tõttu tuli varimajandusest suurusjärgus sada miljonit eurot,» ütles Helm.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles