USA töötus - Obama peavalu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

USA töötusmäär tõusis novembris 9,8 protsendini, purustades tugeva taastumise lootused ja andes valusa poliitilise hoobi president Barack Obamale.


Möödunud kuuga lisandus vaid 39 000 töökohta, mis on väga palju vähem kui Wall Streeti analüütikute poolt prognoositud 150 000.

Ühtlasi pole praegune tempo piisav, et pidada sammu elanikkonna kasvuga.

Kuna töökohtade kasv on kidur, võib järeldada, et majandus veel hoogu sisse saama pole hakanud. Ja et vähemalt siiamaani on tegemist «töökohtadeta taastumisega». Mõned analüütikud on nõrgad numbrid küsimärgi alla seadnud ja arvavad, et neid võidakse revideerida.

Suureks hoobiks on sõnum Obama administratsioonile, mis saaks usalduse tagasi võita vaid tööhõivet kasvatades.

«9,8-protsendiline töötusmäär on liiga kõrge, see on vastuvõetamatu. Kuna kaks aastat tagasi hakkas töökohti niivõrd tempokalt kaduma, tuleks nüüd kindlasti tööhõive tugev kasv saavutada,» ütles presidendi majandusnõunike kogu esimees Austan Goolsbee.

Erasektorisse lisandus 50 000 töökohta, tagasilöögi andis aga 28 000 töökoha kaotus jaemüügisektoris. Kuna osariikide ja linnade eelarved on stressis, kukkus 11 000 võrra ka riigisektori töökohtade arv.

Keskmine tunnipalk ja keskmise töönädala pikkus – mille alusel tulevaste töölevärbamiste taset ennustatakse – jäid oktoobriga kõrvutades samaks. Poliitikud mõlemast leerist nõudsid otsustavaid tegusid töötusega võitlemiseks, kuid pakkusid täiesti vastupidiseid lahendusi.

«Kuna töötusmäär on tõusnud, siis tähendab see seda, et meil tuleb pikendada töötuskindlustust,» ütles Financial Timesile demokraatide juht kongressi majanduskomisjonis Carolyn Maloney.

Käesoleva kuu lõpus kaotavad oma töötu abiraha kaks miljonit ameeriklast – kui kongress makseid ei pikenda.

Esindajatekoja vabariiklasest liider John Boehner ütles: «Praeguses majanduslikus olukorras on mistahes märk tööhõive kasvust iseenesest julgustav, kuid praegune tempo ei ole kaugeltki piisav, et aidata peresid ja väikeettevõtteid nende ebakindlas olukorras. Seetõttu tuleb kärpida kulutusi ning peatada kõik plaanitud maksukergitused.»

Analüütikud ütlesid, et tööhõive nõrk kasv õigustas tagantjärele Föderaalreservi otsust 600 miljardit dollarit juurde trükkida ja nende eest võlakirju osta, et pikaajalised intressimäärad alla tuua.

10-aastaste USA riigivõlakirjade intressid kukkusid paari minuti jooksul pärast töötusmäära avalikustamist 3,05 protsendilt 2,90 protsendi peale. Eilseks keskpäevaks New Yorgis tuli tootlust tagasi ja tase jäi pidama 2,97 protsendi juures. Mis teeb päeva lõikes 3 baaspunkti langust.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles