Marko Mihkelson: IT-agentuur näitab Eesti Euroopa-küpsust

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson.
Marko Mihkelson. Foto: Peeter Langovits.

Euroopa Liidu siseministrite üksmeelne otsus rajada Tallinnasse IT-agentuuri peakorter on kinnituseks Eesti võimekusest leida kompromisse ka selliste suurte ja tähtsate partneritega, nagu selleks on Prantsusmaa, kirjutab oma blogis IRLi poliitik Marko Mihkelson.


Selle tulemuse nimel on väga palju tööd tehtud nii diplomaatilisel kui poliitilisel tasandil. Suurima töö tegi mõistagi siseministeeriumi vastav allüksus.

Alles mõned nädalad tagasi Euroopa kolleegidega vesteldes oli üleval küsimus, kas me suudame prantslastega ikkagi kokkulepet saavutada ning kas lõppotsuse tegemiseks on võimalik vältida hääletust.

Olgugi, et meid toetasid selgelt mitmed Euroopa suured, sealhulgas ka näiteks Itaalia, on sarnased kompromissid alati kõigile palju parem lahendus kui hääletus.
 
IT-agentuuri ehk täpsemalt Euroopa Liidu õiguse, vabaduse ja turvalisuse valdkonna suuremahuliste infotehnoloogia süsteemide operatiivjuhtimise ameti tulek Eestisse vaid tugevdab meie e-kuvandit.

On tähelepanuväärne, et nii NATO küberkaitsekeskuse kui Euroopa Liidu IT-agentuuri näol on Eestil väga selgelt eristuv profiil nii Euroopas kui kaugemal. Viimast kogesin äsja ka Lähis-Idast naasnuna. 
 
Kui kõik läheb plaanide kohaselt, võiks agentuuri peakorter alustada Tallinnas tööd 2012. aastal. Agentuuri tulek on aga omakorda heaks taganttõukajaks nii parema lennuühenduse tingimiseks kui ka näiteks rahvusvahelise hariduse andmiseks Tallinnas. Orienteeruvalt peaks peakorteris tööd saama üle 100 ametniku.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles