Saudide ämber: hinnasõda ei tapa uut tehnoloogiat

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kildanafta pumbad Põhja-Dakota osariigis.
Kildanafta pumbad Põhja-Dakota osariigis. Foto: Andrew Cullen / Reuters

Saudi Araabia astus ämbrisse, kui lootis, et suudab hinnasõjaga suruda turult välja frakkijad ehk kildanafta tootjad. Nafta madal hind võib küll pankrotti ajada praegused kildanafta firmad, kuid ei kaota ära tehnoloogiat ja niipea kui hind tõuseb, on uued frakkijad jälle platsis.

Daniel Yergin, konsusltatsioonifirma IHS Cambridge Energy Research Associates asutaja, rääkis Daily Telegraphile, et parema finantseeritusega ettevõtted nagu Blackstone ja Carlyle võtavad üle madala hinna tõttu probleemidesse sattunud konkurentide vara ning ootavad hetke, kui hind jälle tõusma hakkab. «Firmade juhid võivad vahetuda ja firmad ise võivad vahetuda, aga ressursid ei kao,» ütles ta.

«Avamere projekti käivitamiseks kulub viis kuni kümme aastat ja kümme miljardit dollarit. Kildanafta ammutamise projekti käivitamiseks kulub 20 päeva ja kümme miljonit dollarit,» rääkis Yergin. Tema hinnangul tulevad frakkijad hoogsalt tagasi niipea kui nafta jõuab 50-60 dollari vahelisse hinnakoridori.

Yergini sõnul on kildanafta ettevõtted kogunud endale 60 miljardi dollari suuruse varu hinnasõjaks ja nõrgemate konkurentide pankrotivara osturalliks. Saudi Araabial on küll suur parematel aegadel kogutud rahareserv, aga riigil on ka suured kulutused, et praegu elatustase säilitada ning väga pikaks hinnasõjaks ei pruugi reservi jätkuda. Suuremate frakkijate finantsmuskel on seda arvestades saudidega võrdne, vaat et isegi suurem.

Pigem laastab saudide-frakkijate sõda hoopis Saudi Araabia liitlasi naftat eksportivate riikide organisatsioonis OPEC. Nõrgad lüüakse uppi, aga need nõrgad ei ole mitte frakkijad, vaid konventsionaalse nafta tootjad, kel on suuremad kulud ja väiksem rahareserv. «Venezuela on juba vastu kaljuseina. See riik on pankrotis,» ütles Yelgin.

Iraagi peaminister Haider al-Abadi ütles Davosis maailma majandusfoorumil, et tema riik müüb toornaftat 22 dollariga barrel ja pool sellest on tootmiskulu. «Olgem ausad, nii on võimatu riiki majandada, ülal pidada armeed, ülal pidada töökohti ja majandust,» rääkis ta.

Omal ajal suutis Rockefelleri Standard Oil ajada hinnasõjaga pankrotti konkurendid ning siis võtta üle nende vara ja turuosa. Saudi Araabia seda praegu teha ei saa. Piisavalt kaua madala hinnaga naftat müües on küll võimalik turult välja süüa enamik frakkijaist, võib olla isegi kõik, kuid erinevalt Rockefellerist ei ole saudidel võimalik oma edu pikalt nautida, kirjutab Forbes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles