Kasahstani juht hinnatõusu all kannatavale rahvale: unustage dollar

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev.
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev. Foto: MUKHTAR KHOLDORBEKOV / REUTERS

Kasahstani rahvusvaluuta tenge on augustis kursi vabakslaskmisest saadik kaotanud USA dollari vastu poole oma väärtusest ning inflatsioon riigis ületab kümmet protsenti. 26 aastat riiki juhtinud president Nursultan Nazarbajev soovitas nüüd oma rahval unustada dollar ja pigem tegeleda joogaga.

«Peatugem, hingakem sügavalt sisse, nagu joogainimesed soovitavad ja unustagem dollar,» ütles Nazarbajev Bloombergi teatel eile televisioonis üle kantud esinemises valitseva partei Nur Otan kongressil. «Me elame Kasahstanis tengega.»

Kasahstani keskpank laskis tenge kursi vabaks augustis, olles eelnevalt kulutanud tenge kursi kaitseks miljardeid dollareid reserve. Samal päeval odavnes tenge dollari vastu veerandi ning on jätkanud sestpeale langemist. Reedel võrdus üks dollar 365,05 tengega, olles pisut tugevnenud jaanuari keskpaigast, kus dollari ja tenge suhe oli 1:385,25. Võrreldes mullusuvise kursiga on tenge kaks korda odavam.

Aastainflatsioon Kasahstanis küündis detsembris 13,6 protsendini. Toiduained on aastaga kallinenud üle kümne protsendi. Nazarbajev aga väitis oma teleesinemises, et toiduained on pigem odavamaks läinud.

Nazarbajev teatas, et käis spetsiaalselt mõnel pealinna Astana turul ja uuris toiduainete hindu. Looma- ja hobuseliha, pasta, piim ning või maksavad tema sõnul vähem kui aasta tagasi. Ainsad toiduained, mille hind on tõusnud, on Nazarbajevi sõnul sidrunid. «Saame elada ka ilma sidruniteta,» ütles president partei kongressi delegaatidele, saades vastuseks aplausi.

Bloombergi reporterile ütlesid aga kohalikud Alma-Atas, et sellistel turgudel tahaksid nemadki oste sooritada. «Loomulikult on hinnad madalad kui president turul käib. Muu rahvas maksab teist hinda. Hinnad on dollariga koos tõusnud.»

Kasahstan on Venemaa järel SRÜ suuruselt teine nafta ja metallimaagi eksportija ning Kasahstani majandus ja riigieelarve on väga sõltuvad toorainehindadest. Peaminister Karim Massimov ütles jaanuaris, et riigieelarve kulutused tuleb üsna tõenäoliselt üle vaadata, lähtudes 40 dollarit maksva naftabarreli asemel pigem 30 dollarilisest barrelihinnast ning arvestades isegi toornafta hinna langemisega 16 dollarini barrel.

Nazarbajevi hinnangul on aga nafta hind 30 dollari juures põhja jõudnud. «Oleme juba elanud pool aastat 30 dollarit maksva barreli tingimustes ja midagi pole juhtunud, saame hakkama,» rääkis ta. «Võib olla peaksime hakkama sellega harjuma, sest ma arvan, et seda on kauemaks ja see on hea.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles