Poola pooldab Briti liidrite liikumist lõdvema liidu poole

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Witold Waszczykowski.
Poola välisminister Witold Waszczykowski. Foto: wiadomosci.onet.pl

Poola jagab kiidusõnu Ühendkuningriigi aadressil ning kiidab saareriigi nägemust nõrgemalt integreeritud Euroopa Liidust, eemaldudes seega Saksamaast kui bloki majanduslikust ja poliitilisest vedurist.

Nagu kinnitas eile Poola parlamendi ees esinenud välisminister Witold Waszczykowski, jagab Poola brittide vaateid «suuremates Euroopa asjades» ning julgeolekuküsimustes, kirjutab Bloomberg Business.

«Debatt kriisidest räsitud Euroopa Liidu tuleviku üle on täna fundamentaalselt oluline. Kriisidest, mille vallandasid sellised mitte alati realistlikud integratsiooniprojektid nagu ühisraha, ülereguleerimine ja majandusvalitsus,» ütles Waszczykowski.

«Me peaksime vaatlema neid kui Kreeka kriisi taga peituvaid põhjuseid, ning põhjuseid, miks Ühendkuningriik kahtleb üha tihedama liidu idees.»

Minister hoidus siiski toetamast David Cameroni kava kärpida Suurbritannias elavate migrantide toetusi, kelle seas on sadu tuhandeid poolakaid, kes suundusid sinna pärast Poola liitumist euroliiduga aastal 2004.

Suurbritannia järgi joondudes arvestab Poola võimalusega, et Brexiti ehk Britannia euroliidust lahkumise debatt tekitab teistelegi Euroopa Liidu liikmetele võimalusi ajada omaenda poliitikat ilma Brüsseli sekkumisteta.

Poola poliitikas on toimunud pööre võrreldes eelmise valitsusega, mis rõhus tihedamale integratsioonile ning pidas oma võtmepartneriks Euroopa Liidus Saksamaad. Saksamaa on küll Poola kõige tähtsam «naaber» ja majanduspartner, kui selleks, et suhted jätkuksid «aususe ja avatuse» vaimus on Waszczykowski sõnutsi tarvis «teha asjadega väike inventuur.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles