Kaablikuti esimene tõsine lühis

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Kalm
Valdo Kalm Foto: Eero Barndõk

EMT ja Eesti Telekomi juhatuse esimehel Valdo Kalmul on tohutu vastutus – tema juhitavad ettevõtted peavad tagama sadadele tuhandetele inimestele kvaliteetse sideteenuse. Sestap oli EMT selle nädala võrgukrahh talle üks mustemaid päevi karjääris.


1. kuupäev näib Valdo Kalmu puhul olevat vähemalt tema karjääri seisukohast soodne  daatum. Mõni päev enam kui kümne aasta eest ehk 1. detsembril 2000 sai temast praeguse Elioni eelkäija, ASi Eesti Telefon juhatuse esimees.  

1. jaanuar 2007 tähistab aga kuupäeva, mil temast sai ASi Eesti Telekom juhatuse liige. Sama aasta kevadel võttis ta Jaan Männikult üle Eesti Telekomi juhatuse esimehe teatepulga.

1. detsember 2010 Kalmu CVs tulevikus tõenäoliselt kuidagi ei kajastu. Küll jääb see kuupäev meenutama nii EMT-le kui ka tema juhile ettevõtte senise ajaloo üht halvematest päevadest. Rike EMT võrgus jättis hetkega mobiilsideta umbes 750 000 klienti ning sellist katkestust pole Eesti suurim mobiilsideoperaator varem kogenud.

Kalmu pikaaegne kolleeg, EMT tehnoloogiadirektor Tõnu Grünberg ütles võrgukrahhi kommenteerides, et tegu oli ettevõtte ajaloo kõige mustema päevaga. Ilmselt oli see ka Kalmu jaoks üsna sant päev.

Ent kuigi EMT ja selle võrgukvaliteet said rikke tõttu klientide käest üpris valusalt materdada, võib siiski öelda, et Kalm ja EMT läbisid selle testi üsna edukalt.

Kalmu on tema juhikarjääri jooksul proovile pandud varemgi. Kui meest pakuti aastate eest Jaan Männiku asemel välja Eesti Telekomi juhina, kaheldi tema võimekuses ega peetud teda just kõige paremaks valikuks.

Sest kui Männikut tunti äärmiselt kaalutleva juhina, kellele meeldis kõik oma otsused, käigud ja väljaütlemised enne nende avaldamist hästi läbi mõelda, iseloomustatakse Kalmu just «kiire jutuga mehena», kelle väljaütlemised teinekord veidi läbi mõtlemata ja rabedad on.

Või siis teine näide. Kui Peep Aaviksoo 2003. aastal EMT juhi kohalt lahkus, otsustasid omanikud ettevõtte juhtimise mõneks ajaks Kalmu vastutusele anda. Nii tekkis olukord, kus Elioni tüürinud Kalm pidi ühtäkki istuma korraga kahel juhitoolil ning seisma hea kahe suure sidefirma tegevuse eest. Ka siis räägiti, et on vaid aja küsimus, mil Kalm sellelt kohalt pudeneb. Praegu on ta aga endiselt pukis.

Kalmu iseloomustataksegi kui väga head suhtlejat ja läbirääkijat, mis pole inseneriharidusega inimese juures alati just kõige tugevam külg. Nimelt on tal taskus TTÜ automaatika- ja telemehaanika inseneri paberid ning oma inseneriharidust rõhutavat ta teinekord isegi.

Endise kolleegi sõnul meeldib Kalmule isegi seda meenutada, kuidas ta käis noore mehena, kaablirull õlal, Nõmme mändide all eramutesse telefone sisse panemas. Nagu tõeline kaablikutt.
Ka räägitakse, et leedu keeles suhtleb Kalm täitsa vabalt, kuna tema ema on leedulanna.

Aastate eest võis kuulda Kalmu telefonitsi leedu keeles suhtlemas näiteks Lietuvas Telekomase inimestega – mees kuulus siis Leedu ettevõtte nõukokku. Toona hoiatasid tema alluvad Eestis kolleege leedukaid, et pealik saab kõigest aru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles