Elektripuudus surub hinda üles

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kui mullu jõulude eel tõusis Soome elektribörsil hind mõneks tunniks 1400 euroni megavatt-tunni eest, leidsid asjatundjad, et see on «tööõnnetus». Selle talve järjest kõrgemale kerkivad hinnad aga viitavad pigem suurele elektripuudusele, mistõttu hinnad võivadki nii kõrgeks jääda.


Praegu näiteks on Soomes hommikuse ja õhtuse tipptunni ajal hind umbes 103 eurot, kogu tööpäeva püsib aga enam kui 70-eurose taseme juures.

Eesti kodutarbijate 30-eurone hind on selle kõrval nagu jõulukingitus. Kui kogu suve püsis börsihind Eestis ja Soomes enamiku ajast võrdsena, siis praegu saab siinpool Soome lahte osta elektrit märksa odavamalt.

Seda põhjusel, et põhjanaabrite puudujääk on suurem, kui Estlinki kaabli maht lubaks üle kanda.

Energiamaakleri Nordic Power Managementi juht Tiit Nigul märkis, et Soome elektripõuale toob loodetavasti leevendust Olkiluoto kolmas reaktor.

Kui see peaks mingil põhjusel takerduma, jätkaksid hinnad tõusu ning pärast Estlink 2 merekaabli valmimist oleks ülekandevõimsusi nii palju, et Eesti ja Soome hinnad oleks ühtlustunud aasta ringi.

Kuna Eesti tarbimine on Soomest umbes kümme korda väiksem, pole raske arvata, et hinna määrab Soome tarbija.

Hinda suruvad Soomes üles aga ka ajutised nähtused: naaberriikidest Norras pole hüdrojaamadel praegu piisavalt vett ja Rootsis on suur tuumaelektrijaam remondis. Narva jaamad aga töötavad peaaegu täisvõimsusel, luues siin mõnevõrra soodsama hinnataseme.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles