Pank tahab korteri üürile andmisel tulust oma osa

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üürikuulutus.
Üürikuulutus. Foto: Peeter Langovits

Suuremad kommertspangad küsivad eluasemelaenu võtjatelt suuremat marginaali, kui laenaja teatab, et tahab korteri pärast ostu välja üürida.

«Kinnisvara väljaüürimise eesmärgil võetud laenul on hind veidi teine, kuid see on ka mõistlik, sest laen võetakse ärilisel eesmärgil,» selgitas Swedbanki eluasemelaenude osakonna juhataja Anne Pärgma panga seisukohta.

SEB Panga eraisikulaenude äriarendusjuht Triin Messimas lisas, et taoise äriprojekti puhul laienevad nn hüpoteeklaenu tingimused (kinnisvaratagatisega laen kliendi poolt soovitud sihtotstarbeks) - mõnevõrra lühem tähtaeg, madalam finantseerimise määr, kõrgem intressimarginaal.

«Niisuguse projekti krediidirisk on kodulaenust kindlasti kõrgem, kuna laenusaaja ei ole eluliselt huvitatud vara säilimisest ja võib sellest ka üsna kergesti loobuda.»

Üldiselt nõuavad mõlemad pangad, et eluasemelaenu võtnu annaks neile teada, kui kavatseb korterit välja üürida. Messimase sõnul tehakse seda tavaliselt näiteks välismaale õppima mineku puhul.

Pindi kinnisvara teatel tehakse neil praegu 20-30 protsenti tehingutest just kinnisvara välja üürimise ja raha teenimise eesmärgil. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles