Shell ja Gazprom taas sõbrad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shelli tankla.
Shelli tankla. Foto: Margus Ansu.

Royal Dutch Shell ja Gazprom on sõlminud strateegilise liidu – kolm aastat pärast kibedat tüli, mis lõppes sellega, et Shell pidi loovitama Vene firmale kontrolli hiiglasliku Sahhalin-2 nafta-ja gaasiprojekti üle.

Leping sillutab teed lähedasemaks koostööks Venemaal ja mujal maailmas.

Eile Moskvas allkirjad saanud dokument annab mõista, et Vene monopol on saanud aru: gaasiäri globaliseerimiseks ja nafta valdkonda laienemiseks läheb vaja välismaalastest liitlasi.

Samas teatas Gazprom sel nädala, et uued võimalused Venemaal ootavad vaid neid, kes on valmis jagama oma leiukohti mujal maailmas.

«Me kutsume hea meelega välispartnereid oma maardlaid arendama, kuid vaid sellisel juhul, kui nad tagavad meile juurdepääsu esmaklassilistele nafta- ja gaasileiukohtadele mõnes teises regioonis,» ütles Gazpromi juhatuse aseesimees Aleksandr Medvedev.

Shell rajas Venemaal Sahhalin-2 projekti raames teed veeldatud maagaasi arendusele, kuid Gazprom trügis nad 2006. aasta lõpuks kõrvale ja haaras enamusosaluse enda kätte.

Tänaseks on suhted paranenud ning Vene firmal on õnnestunud projektile mitmeid olulisi allkirju saada, teavad rääkida nafta- ja gaasisektori tippjuhid. Shell toodab naftat ka Salimis, mis on üks väheseid välisosalusega maardlaid Lääne-Siberis.

«Shell üks väheseid välismaiseid suurtegijaid, mis Venemaal nafta ja gaasi valdkonnas edukalt läbi on löönud,» ütles PFC Energy vanemdirektor Julia Nanay. «On ilmne, et Shell otsib võimalusi oma haaret Venemaal laiendada.»

Shelli tegevjuht Peter Voser ütles: «Venemaa on Shelli jaoks uute arenduste valdkonnas tähtis piirkond ning ma usun, et eelolevatel aastatel mängib Venemaa maailma kasvava nafta- ja gaasinõudluse rahuldamisel suurt rolli.»

Gazpromi nõukogu esimees Aleksei Miller ütles, et leping rõhutab globaalsete energiafirmade strateegilise partnerluse eeliseid.

«Meil seisavad ees uued mastaapsed projektid ning kasvav koostöö uutel turgudel,» ütles ta.

Firmad keeldusid avaldamast üksikasju koostöö kohta väljaspool Venemaad, kui on maininud, et võimaluste tekitamiseks luuakse ühised töögrupid. Shell on loonud partnersidemeid ka teiste riiklike naftafirmadega, muuhulgas Hiina National Petroleum Corporationiga.

Panmure Gordoni analüütiku Peter Hitchensi sõnutsi aitab kahepoolne koostöö Shellil Venemaal laieneda ning Gazpromil omakorda välismaal kanda kinnitada. «Kuidas see aga praktikas välja kukub, näitab aeg,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles