BP suundub Kanada naftaliivadele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP logo
BP logo Foto: SCANPIX

BP asub arendama oma Kanada naftaliivade projekti, ärritades ilmselt veelgi enam keskkonnakaitsjaid, kes firma Mehhiko lahe lekke tõttu eriliselt sihikule on võtnud.

Samuti on saanud ilmsiks, et esimesed 2,5 miljardit dollarit Sunrise’i projekti tarvis Alberta põhjaosas annab BP – kuigi omab vaid 50 protsenti ettevõtmisest.

BP sõnutsi on tegemist «olulise verstapostiga» ettevõtte ajaloos ja projekt kujutab endast «Põhja-Ameerikale 40 aastaks kindlat ja turvalist tootmisallikat».

Kanada naftaliivad jäävad teadaolevate varuda mahult alla vaid Saudi Araabiale, teatas BP.

Kõnealuse projekti käsilevõtmine on BP esimene suurem otsus pärast 20. aprillil asetleidnud Deepwater Horizoni katastroofi. Ühtlasi ilmneb siit firma strateegia panustada kasvule läbi suurte investeeringute teatud valdkondades.

Avalikkus sai otsusest teada BP Kanada partneri Husky Energy avalduse kaudu, mis teatas, et annab korralduse esimese faasi käivitamiseks – mis BP arvestuste kohaselt läheb maksma 2,5-3 miljardit dollarit. Mida on rohkem, kui aasta alguses pakutud 2,4 miljardit dollarit, kuid samas vähem kui pakuti päris alguses, 2008. aastal naftabuumi tipphetkedel. Siis oli juttu 4 miljardist dollarist.

Husky, mille enamusosalus kuulub Hongkongi magnaadile Li Ka-shingile, ning viimase globaalne konglomeraat Hutchison Whampoa ütlesid, et Sunrise peaks alates aastast 2014 tootma 60 000 barrelit naftat päevas.

Firmad teatasid, et varsti kuulutatakse välja transpordi-, inseneritööde ja ehitushangete võitjad, tööde kogumaksumus on ligikaudu 2 miljardit dollarit.

Kui teised suured rahvusvahelised naftafirmad 2000. aastatel Kanada naftaliivadele tormasid, hoidis BP end tagasi. Neile mõjusid eemalepeletavalt kõrged tootmiskulud ja potentsiaalsed keskkonnamõjud.

2007. aastal muutis tolleaegne tegevjuht Tony Hayward aga strateegiat ning leppis Huskyga kokku 50-50 ühisprojekti, sidudes Kanada firma Sunrise’i maardla BP Toledo naftatöötlustehasega Ohios.

Kulud Alberta naftaliivadel on langenud, pärast seda kui nad 2008. aastal naftahinna tipus tööjõupuuduse tõttu lendu läksid. Paljud kavandatud projektid aga seisavad või liiguvad edasi teosammul.

BP on kinnitanud, et paneb Sunrise’i majanduslikus mõttes toimima, integreerides protsessi Toledo tehasega, mis häälestatakse antud allikast saadud nafta kõige optimaalsemaks kasutuseks.

Firma hinnangul ületavad Sunrise’i reservid 3 miljardit barrelit, tootmispotentsiaal oleks enam kui 200 000 barrelit päevas.

BP tänavusel aastakoosolekul esitasid ligikaudu 140 investorit nõudmise, et juhatus viiks nad kurssi Sunrise’i projekti üksikasjadega, kaasa arvatud keskkonnamõju ja tagajärjed firma reputatsioonile.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles