Riik rikkus eurokalkulaatorite maaletoomisel seadust

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurokalkulaator – suur rõõm väiksest asjast.
Eurokalkulaator – suur rõõm väiksest asjast. Foto: Pm

Riik eksis seaduse vastu, kui jagas inimestele nõuetekohaselt märgistamata eurokalkulaatorid. Lisaks peab riik finantseerima nende hilisemat kogumist ja käitlemist, kuid praegu maksavad selle kinni teised elektroonikaseadmete tootjad, kirjutab Äripäev.

Elektri- ja elektroonikaseadmete maaletoojate ning tootjate loodud MTÜ EES-Ringluse juht Margus Vetsa tunnistas, et rahandusministeerium rikub seadust. «Kui mis tahes elektri- ja elektroonikaseadmel pole peal lahuskogumise märgist, on see seaduserikkumine.»

Rahandusministeeriumi pressiosakond möönis, et eurokalkulaatoril puudub märgis. Kalkulaatorite täiendava partii tellimisel varustatakse kalkulaatorid ka vastava keskkonnamärgistusega, kinnitas ministeeriumi pressiesindaja.

Euroteavituse projektijuht Ingvar Bärenklau teatas pärast artikli ilmumist, et rahandusministeerium on sõlminud lepingu Sandman OÜga (kauplusteketi Euronics omanik) eurokalkulaatorite garantiivahetuse teostamiseks ja garantiiperioodil (2 aastat) tagasi toodud kasutuskõlbmatute kalkulaatorite jäätmekäitluse korraldamiseks ja nende eest tasumiseks.

Lisaks on sõlmimisel leping jäätmete kogumise korraldamiseks vastava tootjavastutusorganisatsiooni või selle liikmega, et tagada eurokalkulaatorite kogumine spetsiaalsetes elektroonikajäätmete kogumiskohtades ja taaskasutusse suunamine pärast kalkulaatori kasutusaja lõppu pikema perioodi jooksul.

Pärast selle lepingu sõlmimist tasub rahandusministeerium kas tootjavastutusorganisatsioonile või selle liikmele jäätmekäitlustasu, misjärel võib kasutusest välja langenud kalkulaatorid tagastada kõikidesse vastavatesse jäätmekogumispunktidesse. Jäätmekäitlustasu suuruseks kujuneb orienteeruvalt 10 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles