Oviir: turismimaksu mõju tuleb analüüsida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Oviir usub
Liisa Oviir usub Foto: Marko Saarm / Sakala

Ettevõtlusminister Liisa Oviir peab vajalikuks haldusreformi seaduse eelnõus esitatud turismimaksu idee põhjalikumat analüüsimist, et hinnata võimaliku maksu mõju Eesti kui turismisihtkoha rahvusvahelisele konkurentsivõimele.

Oviir märkis haldusreformi seaduse eelnõud kooskõlastades, et kuna turismisektor moodustab tähtsa osa Eesti majandusest, tuleks hinnata täiendava maksu kehtestamise mõju Eesti kui turismisihtkoha rahvusvahelisele konkurentsivõimele tervikuna.

Minister lisas, et turismisektor moodustab koos kaudsete mõjudega ligi seitse protsenti Eesti sisemajanduse kogutoodangust ja ligi 30 protsenti teenuste ekspordist ning majutusettevõtetes majutatutest pea 70 protsenti moodustavad väliskülastajad

Haldusreformi praeguses kontseptsioonis tuuakse ühe võimaliku maksukorraldusliku muudatusena välja uue maksu ehk turismimaksu kehtestamise võimalus. Uus maks aitaks kohalikel omavalitsustel teenida tulu taristu arendamiseks, piirkonna reklaamimiseks ja atraktiivsemaks muutmiseks ning turistidega seotud kulukoormuse hüvitamiseks, seisab haldusreformi kontseptsioonis.

Riik looks turismimaksu kehtestamise võimaluse, aga maksu rakendamine on vabatahtlik. Maksu objekt on majutusasutuses veedetud öö, maksumäära kehtestab kohalik omavalitsus. Kontseptsiooni kohaselt võiks turismimaks mainimisväärset tulu anda umbkaudu kümnes omavalitsuses. Ühe euro suuruse maksumäära juureks oleks kümne omavalitsuse potentsiaalne tulu 4,6 miljonit eurot aastas.

Samas suurendaks turismimaks mõnevõrra maksukoormust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles