Portugal eitab survet abi paluda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso. Foto: SCANPIX

Portugal tembeldas «täielikuks valeks» sõnumid sellest, nagu avaldaksid Euroopa Keskpank ja eurotsooni valitsused neile survet rahvusvaheliselt üldsuselt abiraha paluda.

«Nendes teadetes ei ole mingit tõetera,» ütles Financial Timesile valitsuse pressiesindaja.

«Portugalile ei ole abipalumiseks mingit survet avaldatud ning meil pole ka põhjust kedagi end päästma paluda.»

Portugali riigivõlakirjade intressid, mis niigi hõljuvad rekordkõrguste piiril, tegid reedel järjekordse jõnksu ülespoole – pärast seda, kui Financial Times Deutschland kandis ette, et Portugali sunnitakse parasjagu Kreeka ja Iiri teed jalge alla võtma.

Ajaleht tsiteeris anonüümset allikat Saksa rahandusministeeriumist, kelle sõnutsi aitaks Portugali päästepakett välistada eurotsooni riigivõlakriisi kandumist naabermaale Hispaaniasse.

Financial Times Deutschland kirjutas, et Euroopa Keskpank ja teised eurotsooni valitsused tahavad, et Portugal Euroopa Liidult ja Rahvusvaheliselt Valuutafondilt abi paluks, et tugevdada turgude usaldust Hispaania pankade vastu, mis omavad suurtes kogustes Portugali riigivõlakirju ja on seetõttu haavatavad.

Portugal väitis otsekohe ja otsustavalt vastupidist, kinnitades, et välisabi jaoks pole mingit vajadust. Mille peale Portugali võlakirjade intressid kergelt järele andsid.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ütles, et Portugal ei ole päästmist palunud ning Brüssel pole seda pakkunud.

Ühtlasi palus Barroso tungivalt, et Euroopa poliitikud tegeleksid otsuste tegemisega ja väldiksid «poliitilisi kommentaare».

Barclays Capital ütles, et reedel kujundaski turumeeleolusid sisuliselt FT Deutschlandi teade.

Selsamal päeval kinnitas Portugali parlament ka karmi ja kasina 2011. aasta eelarve, mis on vormitud veenmaks närvilisi finantsturge selles, kuivõrd otsustavalt valitsus haigutavat eelarvepuudujääki kärpima asub.

Sisepoliitika jääb aga vägisi Portugali ümber keerlevate hirmupilvede varju: investorid ei saa lahti mõttest, et Portugalist kujuneb eurotsooni võlakriisi järgmine «suutäis». Mistõttu valitsuse laenuvõtmise kulud halastamatult ülespoole kerkivad.

«Kuigi Portugal on ilmselgelt järjekorras järgmine, on nende olukord siiski Iirimaast etem,» ütles Capital Economicsi analüütik Emilie Gay.

«Samas seisab Portugal ebakindlatel alustel ning uue aasta algus toob kaasa uued väljakutsed. Kui turud siis endale järgmise märklaua valivad, võib Portugalil üksi raskeks minna.»

Copyright The Financial Times Limited 2010

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles