Liviko koondab taas aktsiisitõusu tõttu töötajaid

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko juht Janek Kalvi
Liviko juht Janek Kalvi Foto: Sander Ilvest / Postimees

Hüppelisest aktsiisitõusust tulenevad massilised etteostud viivad AS Liviko kogu tootmise 2016. aasta esimeseks pooleks osalisele tööajale, teatas ettevõte.

Aktsiistõusu tõttu koondab AS Liviko aasta alguses 18 inimest ning lõpetab töö- ja töövõtulepingud veel kahe inimesega, kokku kaotab töö 20 inimest. Eelmisel aastal kaotas sama suure, 15-protsendilise aktsiisitõusu tõttu Livikos töö 18 inimest.

«Riik ei ole saanud järsust, 15-protsendilisest aktsiistõusust soovitud maksutulu – planeeriti üheksaprotsendilist kasvu, kuid laekumine suurenes vaid 0,9 protsenti võrreldes 2014. aasta alkoholiaktsiisi laekumisega. Kange alkoholi puhul oodati samuti aktsiisikasvu, kuid laekumine hoopiski vähenes 4,9 protsenti. Tööandjana on järsud aktsiisitõusud pannud meid väga keerulisse olukorda, järgneva poole aasta jooksul suurem osa Liviko tootmisest seisab ja inimestele meil stabiilset tööd pakkuda ei ole,» ütles AS Liviko juhataja Janek Kalvi.

Aktsiisitõusudest saavad Kalvi hinnangul lühiajalist spekulatiivset kasu vaid üksikud edasimüüjad ning pikas perspektiivis võidab enim Läti riik ja sealsed ettevõtted. «Edasimüüjad ja kaupmehed teevad enne aktsiisitõusu massilisi etteoste, kuid tarbija jaoks tõuseb hind ilmselt ikkagi juba veebruarist. Läti piirikaubandus toimib juba praegu ning täiendav aktsiisitõus ainult annab sellele hoogu juurde. Prognoosime, et riigil jääb kange alkoholi aktsiisitõusust planeeritav lisaraha ka sel aastal saamata. Samal ajal on Eesti alkoholiturg maksupoliitika tulemusel paisatud kaosesse ning siinsed tootjad ja müüjad kaotavad hirmutava kiirusega oma konkurentsivõimet,» ütles Kalvi.

Alkoholiaktsiisi järsk tõus avaldas AS Liviko tootmistegevusele mõju ka eelmisel aastal, mil AS Livikol tuli koondada 2015. aasta alguses 12 inimest ning lõpetada töö- ja töövõtulepingud veel kuue inimesega, kokku kaotas töökoha 18 inimest. Aktsiisitõusust tingitud etteostude mõjul oli AS Liviko sunnitud kogu tootmise viieks kuuks viima üle osalisele tööajale, mis on tootmise seisukohalt väga ebaefektiivne töökorraldus.

AS Liviko on 117-aastaste traditsioonidega 1898. aastal asutatud kvaliteetalkoholi tootja. AS Liviko on nii Eestis, Lätis kui ka Leedus välja arendanud alkoholi jaotus- ja hulgimüügivõrgu, mille kaudu turustatakse omatoodangu kõrval maaletoodavaid brände ka teistelt maailma kvaliteetalkoholi tootjatelt. AS Liviko kuulub Balti riikide kolme suurema alkoholifirma hulka, pöörates tootmise kõrval sama suurt tähelepanu ka alkohoolsete jookide impordile. AS Liviko annab Eestis, Lätis ja Leedus tööd 355 inimesele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles