Neivelt: maksumäär 25-26 protsendini

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt.
Indrek Neivelt. Foto: Liis Treimann.

Pankur ja ettevõtja Indrek Neivelti sõnul ei loo maksud uut rikkust, vaid jaotavad selle ümber.

«Rikkust loovad vaid eksporditavad kaubad ja  teenused,» tõdes Neivelt ja pakkus Sirbis avaldatavas programmilises artiklis välja mõned mõtted maksude muutmiseks.

Kindlasti pole Neivelti arvates mõtet maksukoormust vähendada, mis ei tähenda aga seda, et avaliku sektori kulusid vähendada ei saaks ning vabanevaid vahendeid teistesse sektoritesse paigutada.   

Esimese punktina tõi pankur välja selle, et maksuvaba miinimum tõuseb miinimumpalgani ja maksumäär 25-26 protsendini.

«Siin on vaja täpsemat statistikat, aga põhimõtteks peaks olema maksuvaba miinimumi tõus ja ka maksumäära tõus. Maksuvaba miinimumi  tõusu võib asendada ka tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega iga alaealise lapse kohta.»

Nende muutustega väheneks Neivelti arvates madalapalgaliste maksukoormus (tulumaksuvaba miinimumi tõus) ja kasvaks rikkamatel maksukoormus.

Tulumaksuvaba miinimumi kasv elavdaks sisetarbimist ja sellega ka majandust.

Samuti ei ole tema sõnul õiglane maksustada tulu, mis on alla miinimumtasu.

«Võib-olla aitaks see ka välja nn astmelise tulumaksu tupikust ehk sellest, et mitmed parteid on selgelt astmelise tulumaksu vastu. Ilmselt ei ole nad selle vastu, et lükata tulumaksu koormust väiksema sissetulekuga inimestelt suurema sissetulekuga inimestele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles