Sester pensioniea tõstmisest: parem kui süsteem toimub automaatselt

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Sven Sester.
Rahandusminister Sven Sester. Foto: Viktor Burkivski

Rahandusminister Sven Sester (IRL) leiab, et pensioniea süsteemi automaatne kohandumine ja pensionisüsteemi paindlikumaks muutmise ettepanekud on liikumine õiges suunas.

Hea pensionisüsteem on üles ehitatud nii, et riik ei pea hakkama pensionide väljamaksmiseks laenu võtma. Sellepärast peab süsteem paindlikult arvestama maksumaksjate ja pensionisaajate suhte muutumisega. Samuti peab arvestama sellega, et inimeste keskmine eluiga tõuseb. On parem kui süsteemi kohandumine toimub automaatselt ja varem kokku lepitud reeglite järgi, sest siis on inimestel suurem kindlustunne selles osas, mis tulevikus saab.

Samuti olen seda meelt, et pensionisüsteemi eesmärk on aidata tagada pensionäridele mõistlik sissetulek ja ka seetõttu peab süsteem soosima ka paindlikult ja kasvõi osaajaga tööturul osalemist.  Kõik sellesuunalised ettepanekud on samuti õiges suunas.

Samuti peame me leidma lahendused ka nendele inimestele, kes ei ole tööturul piisavalt osalenud ja kelle pension võib seetõttu väga väikeseks jääma.  Samas tuleb arvestada ka põhimõtet, et pension on seotud töötatud aastate ja saadud palgaga, sest nii on varem kokku lepitud ja siin on inimestel õigustatud ootused. Üks võimalus aidata inimesi, kelle pension jääb väikeseks ja kellel ka vara ja sääste pole, on ka läbi sihtotstarbeliste sotsiaaltoetuste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles