Maailma suurimaid lennukeid tootnud Antonov läheb ajalukku

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AN-225 «Mrija» 2012. aastal Donetskist õhku tõusmas.
AN-225 «Mrija» 2012. aastal Donetskist õhku tõusmas. Foto: Irina Aleksandrova / RIA Novosti

Maailmakuulus Ukraina lennunduskontsern Antonov, mis tootis maailma suurimaid lennukeid An-124 «Ruslan» ja An-225 «Mrija», lakkab olemast.

Ukraina valitsuse otsusega kontsern likvideeritakse ning selle koosseisu kuulunud ettevõtted antakse üle Ukraina riiklikule kaitsetööstuskontsernile Ukroboronprom, vahendab Dienas Bizness.

Valitsus põhjendas oma otsust «osalejate puudumisega» olukorras, kus läinud aastal lahkusid kontserni koosseisust kõik sellesse kuulunud kolm ettevõtet, mis liideti Ukroboronpromiga.

Nüüd on valitsus viinud juriidilise olukorra vastavusse asjade tegeliku seisuga. Koostatakse vastav komisjon ning organiseeritakse kontserni likvideerimine.

Sisuliselt asutati Antonov aastal 1946 NSV Liidu Ministrite Nõukogu määrusega Novosibirski lennukitehases kui erikonstrueerimisbüroo nr 153, mille juhatajaks määrati Oleg Antonov. Büroo esimene pääsuke oli põllumajanduslennuk An-2.

Alates 1952. aastast asus kontserni peakorter Ukraina linnas Harkivis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles