Mullu kahanes nii piimatoodang kui ka piimaandjate arv

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad.
Lehmad. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Statistikaameti esialgsete andmete põhjal tootsid Eesti piimafarmid mullu 773 800 tonni piima, neli protsenti vähem kui aasta varem. Varasema aastaga võrreldes kahanes ka piimalehmade arv.

Aasta lõpus oli Eestis 256 200 veist, sealhulgas 90 500 piimalehma. Varasema aastaga võrreldes oli veiseid kokku kolm ja piimalehmi viis protsenti vähem. Statistikaameti andmetel on piimalehmade arv viimase kahekümne aasta jooksul olnud langustrendis. 20 aastat tagasi oli Eestis üle kahe korra rohkem piimalehmi, aga samas küündis piimatoodang lehma kohta vaid pooleni praegusest.

Mullu oli keskmine piimatoodang lehma kohta 8337 kilogrammi, 104 kg rohkem kui aasta varem.

Aasta lõpus oli Eestis 307 100 siga ning 88 000 lammast ja kitse. Sigade arv vähenes aastaga 14 ning lammaste ja kitsede arv kaks protsenti. Linde oli mullu aasta lõpus 2,1 miljonit, kümme protsenti vähem kui tunamullu.

2015. aastal toodeti 198,7 miljonit muna, sama palju kui aasta varem.

Tapaks müüdi, sealhulgas eksporditi ja majapidamistes tapeti 120 900 tonni eluskaalus loomi ja linde. Eluskaalus lihatoodang suurenes aastaga kaks protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles