USA leidis endale uued parimad sõbrad

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama Valges Majas Austraalia peaministri Malcolm Turnbulliga kohtumas.
USA president Barack Obama Valges Majas Austraalia peaministri Malcolm Turnbulliga kohtumas. Foto: Carolyn Kaster / AP

Kes on Ameerika Ühendriikide parimad sõbrad maailmas? Kümnend tagasi olnuks need ilmselt Suurbritannia ja Iisrael, kuid intsidendid ja isiksused on räsinud mõlemat suhet.

Britannia on rohkem endasse tõmbunud ning sealset poliitikat pingestab tänaseni Tony Blairi tingimusteta toetus Iraagi invasioonile, kirjutab Financial Times. Iisraeli liidritega suudab aga USA praegune juhtkond vaevu ühes toas viibida.

Viimaste nädalate valguses ongi Washington sõprade nimistus korrektuure teinud. Sel ajal kui Barack Obama võõrustas Valges Majas Austraalia peaministrit Malcolm Turnbulli, väisas USA kaitseminister Ashton Carter Pariisis ISISe-teemalisi koosolekuid ning pidas läinud neljapäeval Ecole Militaire’is kõne.

Täna astub Hiina sõjaliste kulutustega Ameerikale kandadele ning Venemaa viskab jänkidele vaimustusega kindaid. Samas ei ole kummalgi tõelisi sõpru, kellele loota saaks.

USA mõju võimendab aga liitlaste võrgustik kõikjal maailmas. Viimaste seas on alati leidunud üks või kaks võtmetähtsusega riiki, kellele kõigepealt helistatakse, kui midagi viltu läheb.

Nende kahena on nüüd esile kerkimas Prantsusmaa ja Austraalia.

Nagu kinnitab aasta tagasi ametisse astunud Carter, on ta kõikidest kaitseministritest kõige enam kõnelenud prantslase Jean-Yves Le Dianiga.

Prantsusmaa on «meie vanim liitlane ja paremat liitlast [meil] pole,» kinnitab Carter.

«Me muudame [parasjagu] sõna otseses mõttes kultuuri, nii et igal tasandil on teadlik otsus kanda hoolt selle eest, et me jagaksime rohkem informatsiooni prantslastega,» ütles üks kõrge USA kaitseametnik.

Turnbull omakorda on Barack Obama jaoks juba viies Austraalia peaminister, kellega Aasias tõusva Hiina taustal asju ajada – paraku ka esimene, kes on USA-suhte osas mõningast skeptitsismi väljendanud. Sellele vaatamata saatis Valge Maja välja vaimustunud pressiteate «ühistest väärtustest» Austraaliaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles