Inturist võeti välismaalaste kampa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thoomas Cook.
Thoomas Cook. Foto: SCANPIX

Salajased läbirääkimised toimusid spetsiaalselt pealtkuulamise välistamiseks ehitatud toas ja viisid selleni, et Briti turismifirma Thomas Cook omandas enamusosaluse Jossif Stalini päevil rajatud Vene reisibüroos Inturist.

Hiljuti 81-aastaseks saanud Inturisti palgal on läbi ajaloo olnud ka hulgaliselt KGB ohvitsere. Teist teed, kui selle firma kaudu, väliskülalised Nõukogude Liitu uudistama ei pääsenud.

Kohale jõudnud, juhatati nad edasi liigsuurtesse hallikates toonides hotellidesse, kus toad olid hämarad ja voodilinad kitsaks jääma kippusid.

Täna pakub 1992. aastal erastatud Inturist kommertslikumaid pakette nagu näiteks Uusaasta Punasel Väljakul 949 naela eest ning rongireis Kuldse Kotka ekspressiga Moskvast Vladivostokki: 5595 naela inimene.

45 miljoni dollariline tehing annab Thomas Cookile 50,1 protsenti Inturisti, millest kaks kolmandikku kuuluvad Londoni börsil noteeritud nafta- ja telekomikonglomeraadile JCFC Sistema, mille omanik on Vene miljardär Vladimir Jevtušenkov, ülejäänud kolmandik aga Moskva linnavalitsusele.

Ühtlasi on Thomas Cookil eesõigus ka ülejäänu välja osta.

Seega on Financial Timesi ja Londoni börsi FTSE indeksi 250 parima firma hulka kuuluval turismifirmal jalg ukse vahel, et hakata tegutsema Türgis, Egiptuses ja teistes soojades kohtades puhkepaika otsivate Vene perede kasvaval turul.

«Neile meeldib välismaal palju raha kulutada,» ütles Thomas Cooki tegevjuht Manny Fontenla-Novoa. «Nad armastavad lõbutseda. See ehk ongi peamine erinevus venelasest puhkaja ja, ütleme, sakslasest puhkaja vahel.»

Mullu transportis Intourist 650 000 reisijat. Firma tugevus on koduturul, kus neil on kokku 144 reisibürood. 2009. aastal, kui finantskriis turismi kõvasti räsis, teenis firma 4,2 miljonit dollarit maksueelset kahjumit.

Fontenla-Novoa alustas läbirääkimisi Inturisti juhatusega kolm aastat tagasi. Üks kohtumistest leidis aset pliiga isoleeritud kabinetis, mida Nõukogude ajal kasutati eriti salajaste juttude rääkimiseks, mida keegi pealt ei tohtinud kuulda.

«Nad on väga kogenud ärimehed, väga kaasaegsed, üdini venelased,» ütles ta ja tunnistas, et Thomas Cook oli mitu korda valmis kogu asjale täielikult käega lööma.

Samas on Vene turule murdmine käkitegu võrreldes Thomas Cooki järgmise sihtmärgiga. Hiinaga.

«Seal läheb palju raskemaks,» ütles Fontenla-Novoa, viidates eelseisvale võitlusele välisomandusele seatud piirangutega ning muude valitsus poolt püstitatud tõketega.

«Kui Venemaaga läks palju aega, siis Hiinaga läheb kauem,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles