Hiina börsid kukkusid taas rängalt, tõmmates muu maailma kaasa

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiakursid panevad kaupleja Hangzhou linnas asuvas maakleribüroos kukalt kratsima. Hiinas sümboliseerib roheline värv börsil langust.
Aktsiakursid panevad kaupleja Hangzhou linnas asuvas maakleribüroos kukalt kratsima. Hiinas sümboliseerib roheline värv börsil langust. Foto: Xinhua / Sipa USA

Täna oli Hiina börsidel järjekordne karm languspäev, indeksite langus võrreldes eilsega ulatus seitsme protsendini. Hiina negatiivsed meeleolud vedasid ka muu maailma aktsiaturud miinusesse.

Shanghai koondindeks kukkus 6,42 protsenti eilsega võrreldes ja on kuuga kaotanud juba ligi veerandi oma eelmise aasta lõpu tasemest. Langus Shenzheni börsil oli veel rängem: aktsiaindeks kukkus 7,13 protsenti eilsega võrreldes ning on kaotanud jaanuariga üle 27 protsendi oma väärtusest.

Hongkongi indeks Hangseng langes täna 2,48 protsenti ning Hiina suurettevõtete CSI 300 indeks 6,02 protsenti.

«Nägime järjekordset paanikast ajendet kiinijooksu,» ütles Kaiyuan Securitiese analüütik Yang Hai Reutersile. «Silmapiiril pole häid uudiseid ning investorid on samal ajal mõjutatud ülemaailmsest «riskist vabaks» -meeleolust.»

Hiina mõjul olid miinuses ka teised Aasia börsid: Nikkei indeks kukkus Tokios 0,4 protsenti, Korea indeks Kospi 1,15 ning Singapuri STI indeks 1,43 protsenti. Nullist pisut ülalpool püsisid India, Pakistani ja Tai börsid. Üllatuslikult oli aga 1,8 protsendilises plussis Austraalia aktsiaturg.

Euroopa turud ja indeksid on peamiselt Hiina mõjul samuti miinuses. Londoni FTSE oli täna keskpäevaks 0,8, Pariis CAC 0,77 ja Frankfurdi DAX 0,7 protsenti allpool eilset taset.

Eelmise nädala lõpus tegid koos aktsiabörsidega lühikese ralli ka naftahinnad. Täna oli naftal taas languspäev nagu aktsiatelgi. Nii WTI kui ka Brent kukkusid hommikul pea 29 USA dollarini barrelilt, kuid taastusid keskpäevaks siiski veidi 30 dollari tasemest kõrgemal.

Seega polnud õigus neil analüütikuil, kes nädala lõpus juba karuturu lõppenuks kuulutasid, vaid pigem neil, kes arvasid, et see on vaid lühike hingetõmbepaus teel madalamate hinnatasemete poole.

«Nafta ja aktsiad reageerivad samadele hirmudele ja lootustele,»ütles Bloombergile Bankhaus Lampe strateeg Ralf Zimmermann. «Teisi kõrvaletõrjuv mure on siiski globaalse majanduse tervis. Nii kaua kuni USA ja globaalse majanduse makronäitajad ei stabiliseeru, jätkavad investorid lühikestele tõusudele müügiga reageerimist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles