Kreeka konflikt kogub taas hoogu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
kreeka peaminister Alexis Tsipras pühapäeval oma partei Syriza miitingul kõnelemas.
kreeka peaminister Alexis Tsipras pühapäeval oma partei Syriza miitingul kõnelemas. Foto: Yorgos Karahalis / AP

Järgmine Kreeka abirahamakse võib hakata viibima, kui peaminister Alexis Tsipras ei suuda veenda euroala võimukandjaid oma valmisolekus täita neile antud lubadusi.

«Kõik on juba harjunud asjaoluga, et [paketi tingimuste täitmise] läbivaatamine võtab rohkem aega,» ütles Bloomberg Businessile Leedu rahandusminister Rimantas Sadzius. «Kõik on valmis nõudma, et kokkuleppeid täidetaks 100-protsendiliselt.»

Euroopa valitsused ei kiirusta edasiste rahaülekannetega, vaid ootavad, kuni Tsipras parandab Kreeka pensionisüsteemi, kaasajastab tööturud ning täitab augud riigieelarves.

Kreeka rahavajaduste täitmise tempo aeglustumine on hakanud kergitama sealseid laenukulusid. Need on juba jõudnud tasemele, mida viimati nähti augustis, tõstes päevakorda riski, et korduda võib mullune konflikt, mis Kreeka peaaegu euroalast välja viis.

Kui käimasolev läbivaatus ühele poole saab ja olukord heaks kiidetakse, võib Kreeka saada neli miljardit eurot või enamgi, ütles anonüümsust palunud «troika» ametnik.

Kui abi luku taha jääb, võib Kreeka suvel sularahaga kuivale jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles