Soome bussifirmasid ähvardab kartelli eest 38 miljoni eurone trahv

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ühe suurima bussifirma Pohjolan Liikenne (PL) bussid. PL oli samuti konkurentsiameti uurimise all.
Soome ühe suurima bussifirma Pohjolan Liikenne (PL) bussid. PL oli samuti konkurentsiameti uurimise all. Foto: pohjolanliikenne.fi

Soome konkurentsiamet on lõpule jõudnud bussifirmade kartelli uurimisega ja valmistub materjali kohtusse viima, vahendab Soome rahvusringhääling YLE. Uurimise põhjal ähvardab Soome seitset suurt bussifirmat kokku 38 miljoni euro suurune trahv.

YLE teatel tahab konkurentsiamet trahvida bussifirmasid, piletimüügiga tegelevat ettevõtet Matkahuolto ning bussifirmade liitu Linja-autoliito summaga, mis võrdub kümne protsendiga käibest. Uurimine keskendus ajale 2008-2012, mil Soome avas oma bussituru ELi direktiivide kohaselt.

Linja-autoliito tegevjuht Mika Mäkilä vaidles kartellisüüdistusele vastu ning ütles YLE-le, et üleminekuaeg oli bussifirmadele väga raske aeg: ebakindlust on olnud palju, ka ametnike tegevus on olnud ebajärjekindel.

«Trahv oleks kõva löök,» märkis Mäkilä ning avaldas lootust, et kohus näeb asja teisiti kui konkurentsiamet.

Uurimise all oli alguses paarkümmend firmat, neist sõelale jäi seitse suurt ettevõtet ja ettevõtete ühendust liitu. Kauppalehti andmeil on  konkurentsiameti trahvinimekirjas J. Vainion Liikenne, Koiviston Auto-Yhtymä, Länsilinjat, Pohjolan Liikenne, Pohjolan Matka, Savonlinja-yhtiöt ja Väinö Paunu.

Soome bussifirmade liitu kuulub kokku 300 ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles