Eurotsooni laenuintressid lõid rekordi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõus
Tõus Foto: Postimees.ee

Eurotsooni perifeeriamajanduste laenuintressid kerkisid eile rekordkõrgustesse ning kinnitasid kartusi, et Iiri võlakriis levib.

Nii Iirimaa, Portugali kui Hispaania võlakirjade tootlused tõusid tasemele, kuhu alates euro kasutuselevõtust veel küünditud pole.

Maaklerite sõnul ei jää ilmselt puutumata ka mõned suuremad eurotsooni liikmed. Citigroupi vanemstrateegi Matt Kingi hinnangul seisneb oht selles, et müügilaine võib endale ise hoo sisse lükata.

«Niipea kui tekib kasvõi kahtluse vari, et asi võib lõppeda maksekatkestusega, on otsekohe mõistlik vähendada positsioone sellises suures riigis nagu Hispaania – juba lihtsalt mitmekesistamise mõttes,» ütles ta.

Mõned maaklerid hoiatasid, et nakkus võib levida isegi eurotsooni tuumiku nagu Prantsusmaa ja Hollandi võlaturgudele.

Icapi analüütik Don Smith ütles: «Kulutuld on väga raske kustutada. Lõpuks võib nakkus levida Prantsusmaani välja. Turud on väga närvilised.»

Myles Clarke RBSist ütles: «Mõned inimesed tahavad endale euro lagunemise puhuks variandid valmis panna ning otsivad aktiivselt selleks võimalusi. Sellistes stressis perifeeriates nagu Iirimaa või Hispaania ei saa enam üldse tehinguid teha, seetõttu vaatavad inimesed ringi, otsides, mis toimiks.»

Ühe USA investeerimispanga kogenud maakler ütles: «Hulluks võib minna. Kõik investorid, kes möödunud nädalal odavalt krabasid, kukkusid alates esmaspäevast müüma.»

10-aastaste Iiri võlakirjade intressid tõusid üle 9 protsendi, Portugali omad hüppasid veelgi kõrgemale üle 7 protsendi taseme - mis valitsuse sõnutsi käib üle jõu. Hispaania intressid on üle 5 protsendi ja kerkivad edasi.

Euro ise langeb kahe kuu rekordmadaluste suunas, kukkudes neljandat päeva järjest.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles