Eesti start-up loob üleilmset tapeedipilve

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murul Design loob eksklusiivtapeete
Murul Design loob eksklusiivtapeete Foto: Erakogu

Eesti start-up-ettevõte Murul Design on leidnud põneva viisi, kuidas viia kokku graafilised disainerid, eridisainiga tapeeti kasutavad sisekujundajad ja trükikojad.

«Algselt oli mul lihtsalt idee hakata tapeete tegema, edasi sündis juba mõte, et miks mitte seda teha luues sisekujundajatele e-kaubanduse platvorm erikujundusega tapeetide tellimiseks,» ütles Postimehe tehnikaportaalile ettevõtte asutaja Irja Aavik.

Ettevõtmise idee on lihtne: sisekujundajatel on võimalus valida keskkonnas eraldi muster ja täpne NCS-kataloogi värvitoon. Originaalmustreid on seejuures kümneid ja neid tekib nii Eesti kui muu maailma tippdisaineritelt pidevalt juurde.

Et tapeedid kiirelt maailma eri paigus kiiresti valmis saaksid ja klientideni jõuaksid, on Irja Aavik loonud ka eri paikade trükikodadest pilve, et trükitööd saaksid tehtud tellijaile võimalikult lähedases kohas. Koostööpartnereid on näiteks nii Eestis kui hetkel veel läbirääkimiste tasandil Taanis ja USAs.

«Proovime hoida tellimuse ja valmimise vahelise aja paari päeva sees. Kui tellija on Eestis, prindin tapeedi Eestis välja, kui tellija Ameerikas, siis toimub ka printimine seal,» selgitas Aavik. «Sisuliselt olen kokku viinud kolm võrgustikku – mustreid tegevate kunstnike võrgustiku, teine on printimisvõrgustik ja  kolmandaks sisekujundajad.»

Eesti graafilistest disaineritest teevad ettevõtmisega koostööd näiteks Ulla Saar, Maria Evestus, Anu Purre ja Krõõt Kukkur. Sisekujundajate kõrval võivad endale koju või kontorisse tapeeti tellida otse ka lõppkliendid ja kätte neile ette ei panda. «Kõik kunstnikud on alati oodatud minuga ühendust võtma ja põneva projektiga liituma,» märkis Aavik.

Tapeedi materjalideks on valitud erinevate faktuuridega fliistapeedid, mis on Irja Aaviku sõnul kõige paremini prinditavad, peavad hästi vastu päikesevalgusele ning veidi ka puhastamisele.

Aaviku idee oli veel aasta tagasi suhteliselt hägune, kuid siis otsustas ta liituda Silicon Valley päritolu ettevõtlusprogrammiga Founder Institute ning sai sealt juba konkreetsed nõuanded, kuidas ettevõtmise efektiivselt püsti panna.

«Oli hästi praktiline ja intensiivne töö, rääkijad Eestis tegutsevad juba kogemustega kohalikud ja välismaist päritolu ärimehed,» ütles Aavik.

Irja Aavik ise on nüüdseks keskendunud ettevõtlusele, kuid on ka ise varem töötanud näiteks arvutigraafikuna. 

Ka selle aasta märtsis Eestis algav Founder Institute’i koolituse eesmärgiks on olla palgatöötajatele hüppelauaks ettevõtlusesse. Eesti koolitus on osa Silicon Valley’st alguse saanud rahvusvahelisest idufirmade programmist, mis on aidanud alustada rohkem kui 1500 ettevõttel.

Programmi ühe läbiviija Caroline Rute sõnul oodatakse programmi eelkõige praeguseid palgatöötajaid, kellel on huvi luua oma tehnoloogiaettevõte. «Koolituse fookuses on start-up-ettevõtlus, mis tähendab, et loodavad ettevõtted peaksid eesmärgiks võtma kiire globaalse kasvu,» selgitas Rute.

Neljakuulise programmi koolitused toimuvad õhtuti, mistõttu sellest saab osa võtta ka palgatöö kõrvalt. Eestis toetab koolitusprogrammi Eesti Arengufondi juures tegutsev idufirmade tugiüksus Startup Estonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles