Analüütik: vähene sündimus vähendab Eestis ka elamispindade nõudlust

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi.
Beebi. Foto: SCANPIX

Analüütik Tõnu Toompark vaatleb Adaur.ee blogis Eesti vähest sündimust kinnisvaraturu seisukohast. «Nukker tõdemus: kuna surmade arv ületab sünde, viib see tulevikus elamispindade nõudluse vähenemisele,» nendib ta.

Toompark võtab aluseks mulluse statistika: mullu kolmandas kvartalis sündis statistikaameti andmetel Eestis  3859 last. See on õige pisut vähem kui aastal 2014, mil sündis 3883 last.  «Nii sündide kui surmade trend on viimastel aastatel olnud üsna stabiilne,» nendib ta.  «Kinnisvaraturu vaatevinklist võetuna on lapse sünd üks oluline tegur, mis paneb inimesed uut eluaset otsima. Olgu selleks eluasemeks siis üürikodu või ostetav elamispind,» selgitab Toompark.

«Nukra sündide statistika kõrval tuleb  tõdeda, et inimeste väljaränne on täiendav oluline tegur, mis vähendab rahvaarvu. Välja rändavad peamiselt noored ja tugevad inimesed, kes on elamispindade turu mootor,» vahendab ta.

Need kurvad arengud panevad Toompargi sõnul tõdema, et Eesti elamispindade turu oluline risk on demograafiline pilt. «Olukord ei paista hetkel väga katastroofiline, sest Eesti kinnisvaraturu trende loova Tallinna elamispindade turg õitseb – tehingute arv kasvab ja hinnad püsivad. Selle taga on aga asjaolu, et Tallinna elanike arv ikka veel kasvab,» viitab Toompark.  «Peatselt jäävad aga linnatagused vallad tühjaks ja Tallinna tuleb inimeste pealevool saab otsa.  See võib tekitada olukorra, mida pealinnas veel nähtud ei ole, kus mõnest suuremast mitte kõige paremas korras olevast kortermajast on ainult osad korterid asustatud ja osad korterid hüljatakse kui väärtusetud,» hoiatab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles