TEA kirjastus esitas kohtule saneerimisavalduse

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tea kirjastuse juht Silva Tomingas
Tea kirjastuse juht Silva Tomingas Foto: Toomas Huik

TEA kirjastus AS esitas täna kohtule saneerimisavalduse, et saada võimalus ettevõtte maksevõime taastamiseks ja äritegevuse jätkusuutlikkuse tagamiseks. Ettevõte on tööandjaks ligi 130-le inimesele, kellest üle 60 töötab põhikohaga, ülejäänud muudel lepingulistel alustel.

TEA kirjastuse saneerimisvajadus tuleneb pressiteate kohaselt mitme halva asjaolu kokkulangemisest. «TEA entsüklopeedia» ilmumahakkamisele 2008. aasta sügisel järgnes kohe pöördumatu majanduskriis, mis viis juba 2009. aasta alguses ka Eesti raamatuturu kiiresse langusesse. Selle tõttu jäi entsüklopeedia ettetellijate arv prognoositust oluliselt väiksemaks.

Samaaegselt toimus Interneti pealetung, mis viis alla ka sõnaraamatute, vestmike ja keeleõpikute käibe. Kahanes ka keeleõpikute eksport. Raamatute käibemaksu tõus mõjutab «TEA entsüklopeedia» väljaandmist tänini, sest lisakulud jäid kirjastaja kanda.

«Vaatamata väga pikale kirjastamiskogemusele ei osanud me kõiki neid üheaegseid negatiivseid muutusi ega nende kestvust ette näha, mistõttu püüdsime viimase võimaluseni entsüklopeedia tellijate huve arvestada. Kõigi takistuste kiuste on praeguseks välja antud 12 köidet ehk üle poole põhiköidetest, samas on juba kolm neljandikku TEA entsüklopeediast avaldatud veebi-entsüklopeediana,» selgitas TEA kirjastuse juht Silva Tomingas.

Kirjastus on teiste toodete tulude arvelt püüdnud tema sõnul arendada entsüklopeediat edasi, kuid selle väljaandmine raamatuna ei ole ilma kirjastusevälise abita enam mõeldav. «Eduka saneerimise korral on kirjastusel võimalik e-Entsüklopeedia lõpule viia. Kirjastus teeb kõigile entsüklopeedia tellijatele ettepaneku minna üle veebientsüklopeediale, nii nagu on toimunud teistes maailma riikides,» sõnas Tomingas.

TEAon üks taasiseseisvunud Eesti esimesi eraettevõtteid. Ettevõte sai alguse 1988. aastal kooperatiivist – keeltekoolist, mille juurde asutati peatselt ka kirjastus. Kokku on TEA Kirjastus välja andnud ainuüksi viimasel kümnendil üle 1000 erineva nimetuse, millest sel ajavahemikul on Eestis müüdud 1,5 miljonit eksemplari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles