Carri Ginter ärisaladuse avaldamisest: partnerite ees on piinlik, muud midagi

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carri Ginter.
Carri Ginter. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Ehkki Artur Talvik avaldas praamihankest rääkides ärisaladuse, mille kaitset oli Tallinna Sadam eelnevalt uurimiskomisjonilt palunud, ei plaani Tallinna Sadam mingit käiku Talviku vastu.

AS Tallinna Sadam (TS) saatis 5. jaanuaril Artur Talvikule kirja, milles tõi välja, et mullu novembrist on TS avaldanud komisjonile erinevaid äritegevusega seotud dokumente ja teavet. Suur osa materjalidest sisaldavad aga TSi ja lepingupartnerite ärisaladusi, mille osas on TSil konfidentsiaalsena hoidmise kohustus.

Seejuures kinnitati, et TS on igakülgselt valmis kaasa aitama uurimiskomisjoni tööle, kuid sooviti saada kindlust, et ärisaladused on kaitstud.

Täna avaldas aga komisjoni juht Artur Talvik, et Türgi laevad olid Poola omadest 17,4 miljonit odavamad, kuid ikkagi osteti lisaks kahele Türgi laevale kaks laeva Poolast, mis olevat sisuliselt identsed.

Laeva hind on tehase ärisaladus, mida ta ei taha avaldada, sest tulevased kliendid saavad seda läbirääkimistel tema vastu kasutada.

«Meie käsitlesime seda kui soovi blokeerida igasuguse info avalikustamist,» kommenteeris Talvik kirja.

Partnerite arvamus pole teada

TS Laevad juhatuse esimees Kaido Padar selgitas, et Türgi pakkumine oli odavaim, aga käesoleva aasta 1. oktoobriks poleks tehas saanud nelja laeva valmis ehitada, see oli nende poolt välistatud. Poola laevatehas tegi hinna poolest järgmise pakkumise.

Ehkki Talvik avaldas ärisaladuse, kinnitas nii Padar kui ka Tallinna Sadama juhatuse liige Garri Ginter, et mingeid samme Talviku vastu ei astuta.

«Meie keskendume laevade valmisehitamisele. Minu jaoks on oluline, et Poola laevatehas on informeeritud, et meil diskussioon avalikult käib. On viisakas neid informeerida ja seda me teinud oleme. Neilt hetkel mingit tagasisidet ei ole,» ütles Padar, kelle sõnul suhtles ta laevatehasega eile ja kõik pidi olema graafikus. «Samamoodi ka Türgis.»

«Hakata kedagi ähvardama või tüli tõmbama, see ei ole eesmärk,» lisas Ginter. Ta tõi samas välja, et paragrahv ärisaladuse avaldamise eest on tõesti olemas.

Karistusseadustiku paragrahv 377 ütleb, et ärisaladuse avaldamise eest ilma aktsiaseltsi või osaühingu pädeva organi vastava loata saab määrata rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse. Kui sellega põhjustatakse oluline kahju, karistatakse rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Ginter: midagi ei üritata peita

«Riigikogu liikmetel on ju teatavasti immuniteet, ja see oleks ka naljakas, kui me hakkaks riigikogu liikme suhtes kuriteo kaebuseid esitama,» märkis Ginter.

Ta ütles, et kõige olulisem on siiski, et ei jääks muljet, et Tallinna Sadam üritab midagi peita. «Riigikogu komisjonile on kõik andmed kohe esitatud, kui nad on küsinud. Laeva hind on tehase ärisaladus, mida ta ei taha avaldada, sest tulevased kliendid saavad seda läbirääkimistel tema vastu kasutada. Partnerite ees on lihtsalt piinlik, muud midagi,» ütles Ginter ja lisas, et see ei aita ilmselt Eesti riigi rahvusvahelisele usaldusväärsusele kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles