Lužkovi abikaasa luubi all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Baturina.
Jelena Baturina. Foto: SCANPIX.

Kui Venemaa rikkaimal naisel Jelena Baturinal mulluse majanduskriisi keeristes üle 870 miljoni dollari kuhjunud võla tasumisega raskeks läks, vinnas endise Moskva linnapea abikaasa oma ehitusimpeeriumi hädast välja üsna üllatava tehinguga.


Kinnisvaraturgu oli tabanud täielik halvatus. Seetõttu oli enamik Moskva ehitusmagnaate asunud oma võlgades firmade osalusi riigipankadele või Kremli-sõbralikele ärimeestele üle andma.

Baturina äri päästis aga hämarat päritolu alla kolme kuu vanune ettevõte, mis oli valmis ostma ära 58 hektarit maad Moskva lähistel – ja seda hinna eest, mis mõnede ekspertide sõnutsi ületas tunduvalt isegi «buumiaegse parima»: sisse tuli 13 miljardit rubla, mis dollarites teeb 416 miljonit.

Ja suur tükk võlast oligi makstud.

«Tol ajal tehinguid ei tehtud, kui mõni üksik krunt pealinna piiri taga välja arvata. Kuid kõik hinnad oli sügavale alla surutud,» ütles ühe juhtiva Moskva kinnisvarafirma tegevjuht, kes palus oma nime mitte avaldada.

«Kõnealune krunt, nagu näib, läks aga müügiks umbes kuus korda kallimalt, kui ta turu tippseisu ajal väärt oleks olnud. Hämmastav.»

Pärast Baturina meerist abikaasa Juri Lužkovi kohaltkangutamist on tehing suure luubi alla võetud. Lužkov oli 18 aastat pealinna ehitusbuumi «ülevaataja» ametis, jagades laiali ehituslube ja hankeid paralleelselt sellega, kui ta naise äriimpeerium Inteko Moskva suurimaks ehitusgrupiks sirgus.

Nüüd, kus Kremlit ja Moskvat poliitilised üleminekuajad ootavad, vaadeldakse Baturina impeeriumi saatust suure huviga: kuidas läheb president Medvedevil majanduse «moderniseerimine» ja elavdamine, nagu ta lubas.

Endine vabrikutööline Baturina, kelle varandust ajakiri Forbes 2,9 miljardi dollari peale hindab, sümboliseerib paljude jaoks seda haaret, mis Lužkovil ja ta lähikondlastel pealinna majanduses oli.

Ülalmainitud 2009. aasta 25. juuni maamüük on äratanud tähelepanu ka sellega, et finantseerimiseks vajalikud 13 miljardit rubla saabusid firma arvele Moskva Pangast vaid kolm nädalat varem 3. juunil – ehk siis samal päeval, kui Moskva linnavolikogu kiitis heaks 15 miljardi rubla ülekandmise munitsipaalpanga eelarvesse.

Financial Times on saanud oma valdusse dokumendid, millest selgub, et Vene siseministeerium on tellinud uurimise selgitamaks, kas linna eelarvest eraldatud kapital oli mõeldud Baturina võlgade refinantseerimiseks.

Nii Lužkov kui Baturina eitavad igasugust süüd. «Seda asja on nii palju uuritud. Teie väidate, et uurimine käib, aga õigem oleks öelda, et on juba uuritud ning midagi pole leitud,» ütles Lužkov Financial Timesile.

Baturina keeldus kommentaaridest.

Põhimõtteliselt võib käimasolev uurimine näidata, kas Moskva uus meer, endine Putini personaliülem Sergei Sobjanin, on võimeline linna ehitussektoris midagi muutma.

On ka kriitikuid, kes väidavad, et tegemist ei ole niivõrd katsega õigust jalule seada, kuivõrd sooviga Baturina impeeriumit ümber jagada.

«Korruptsioonivastane võitlus see küll ei ole,» ütles Nikolai Petrov Moskva Carnegie keskusest. «Kui poliitilised jõujooned nihkuvad, üritavad väljapressijad alati hinda alla lüüa.»

Analüütikute sõnul on võimatu täpselt kindlaks teha, kui suur osa Moskva kinnisvaraturust Inteko käes on, kuna kõik arendused ei ole otseselt firma omanduses.

Lisaks sellele on üle veerandi Moskva linnavalitsuse otsustest salastatud, nii et kõiki pakkumisi ja tehinguid vaadata ei ole võimalik.

Sellised tehingud aga ei tohiks Venemaal salastatud olla.

Seda tõstis hiljuti negatiivse näitena esile ka Vene rahandusminister Aleksei Kudrin, kurtes Moskva linnavalitsuse masendava läbipaistmatuse pärast.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles