IMF langetas maailma majanduse prognoosi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Valuutafondi IMF peakorter Washingtonis.
Rahvusvahelise Valuutafondi IMF peakorter Washingtonis. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Täna avaldatud rahvusvahelise valuutafondi IMF prognoosi kohaselt kasvab maailma majandus tänavu 3,4 ja tuleval aastal 3,6 protsenti. Võrreldes eelmise aastaga langetas IMF prognoosi seoses oodatust kehvema kasvuennustusega arenevatel turgudel.

IMFi jaanuaris avaldatud kogu maailma majanduse prognoos on mullu oktoobris tehtud prognoosist 0,2 protsendipunkti võrra kehvem. Arenenud majandused kasvavad rahvusvahelise valuutafondi hinnangul nii sel kui ka tuleval aastal 2,1 protsenti, 0,1 protsendipunkti võrra vähem sügisel ennustatust.

Arenevate majanduste kasvuprognoosi langetas IMF 0,2 protsendipunkti võrra 4,3 protsendile sel ja 4,7 protsendile tuleval aastal. Sealhulgas alandas IMF Venemaa majanduse tänavust kasvuprognoosi 0,4 protsendipunkti võrra miinus ühele protsendile, Brasiilia prognoosi 2,5 protsendipunkti võrra -3,5 protsendile ning Saudi Araabia prognoosi ühe protsendipunkti võrra 1,2 protsendile.

Hiinale ennustab IMF tänavu 6,3 ja Indiale 7,5 protsendi suurust majanduskasvu.

«Prognooside revideerimine peegeldab suures osas, kuid mitte ainult, arenevate majanduste oktoobris prognoositust kehvemaid tulemusi», teatas IMF. «Riikidest on revideerimine suurim Brasiilias, kus poliitilise ebakindluse põhjustatud majanduslanguse mõju koos Petrobrasi uurimise pidurdumisega on osutunud palju rängemaks kui oodatud; samuti Lähis-Idas, mille kasvuprognoose varjutab madal nafta hind ning USAs, kus kasv enam ei edene vaid püsib pigem paigal.»

Arenenud majandustest kärpis rahvusvaheline valuutafondi kasvuprognoosi 0,2 protsendipunkti võrra USA-l (oodatav kasv tänavu 2,6 protsenti) ja Prantsusmaal (oodatav kasv tänavu 1,3 protsenti). Samas aga tõstis IMF Saksamaa ja kogu euroala majanduse kasvuprognoosi 0,1 protsendipunkti võrra 1,7 protsendini.

«Kui võtmetähtsusega muutustega maailma majanduses ei tulda tulemuslikult toime, võib kasv lennata rööbastelt,» hoiatas fond.

Tähtsamate ohtude seas nimetas IMF Hiinas tasakaalustatud majanduskasvu poole suundumise pidurdumist, USA dollari väärtuse kasvuga kaasnevaid rahastamisraskusi, geopoliitiliste pingete järsku võimendumist ning riskidest põiklemise järsku kasvu üle maailma, mis võib viia arenevates majandustes vara allahindamiste ning rahastamisvaeguseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles