Norra võib saada ajaloo kõige kasumlikuma naftaleiukoha

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sverdrupi naftavälja projekt.
Sverdrupi naftavälja projekt. Foto: Statoil

Norra Põhjameres asuva nafta Sverdrupi naftaväljast võib saada Norra naftatööstuse ajaloo kõige kasumlikum projekt, sest kriisis naftatööstuse tõttu on muutunud väga odavaks ka projekti elluviimise sisendid.

«Johan Sverdrupi projekt võib olla kõigi aegade kõige kasumlikum, sest seda arendatakse praegu, mil sisendite hinnad on väga madalad,» ütles Bloombergile Oslos asuva konsultatsioonifirma Rystad Energy partner. «Nafta hind tõuseb ja sellest saab hiigelkasumlik väli,» lisas ta.

Statoil, kes on naftavälja operaator, on alandanud Sverdrupi kapitalikulu hinnangut 160-190 miljardi Norra kroonini (16,7-19,8 miljardi euroni) võrrelduna varem prognoositud 170-220 miljardi krooniga (17,7-22,9 miljardit euroga), teatas naftavälja Statoiliga kahasse arendav naftafirma Det Norske Oljeselskap. Kuna 60 protsenti investeeringutes on kroonides, siis annab projektile lisakasu Norra valuuta nõrgenemine dollari suhtes, mis on koos nafta hinna nõrgenemisega toimunud.

Norske hinnangul jääb projekti investeerimiskulu prognoosi alumisse ossa või isegi alla selle.    

Rystadi hinnangul võib projekti investeeritud kapitali tulususeks tulla 25 protsenti juhul, kui nafta hinnaprognoos, et selle hind kerkib 2020. aastaks 100 dollarini barrel, täide läheb. Tootmist plaanitakse alustada 2019. aastal.

Swedbanki hinnangul on projekti tasuvuspunkt nafta hinnatase 25 dollarit barrel, Caernegie investeerimispanga hinnangul koguni madalam – 20 dollarit.

«Sverdrup on nafta hinna languse taustal ideaalselt ajastatud,» ütles uudisteagentuurile Swedbanki analüütik Teodor Sveen Nilsen, kelle sõnul kuulub see Statfjordi, Osebergi, Ekofiski and Gullfaksi kõrval Norra viie kõige kasumlikuma naftaprojekti hulka ning võimalik, et nendest kõige ees.

Sverdrupi naftavälja varusid hinnatakse kolmele miljardile barrelile ning selle kasutamisajaks ennustatakse 50 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles