Iiri kriis: Euroopa jätkuvalt rahutu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Iiri valitsuse väljakuulutatud teravad kulukärped ja maksukergitused ei ole leevendanud Euroopa poliitikute hirmu, et tormid tabavad ka Portugali ja Hispaaniat.


Pidades silmas seda, et uus aasta algab Iirimaal ilmselt erakorraliste valimistega, ei ole peaminister Coweni plaani läbiminek parlamendist sugugi kindel.

Juhtiv opositsioonipartei Fine Gael on andnud mõista, et vaatab IMFi-ELi «tehingu» võimule tulles kindlasti üle – mis tähendaks ka kavandatud kasinusmeetmete revideerimist.

Mõne analüütiku hinnangul on valitsuse prognoos, et majandus kasvab vahemikus 2012-2014 keskmiselt 2,75 protsenti aastas, üleliia optimistlik.

Finantsturud reageerisid iirlaste plaanile närviliselt, investorid on suure pressi all Iiri riigivõlakirjadest ja pangaaktsiatest kiiremas korras vabaneda.

Sellest, et ELi-IMFi poolt kavandatud Iiri päästepakett Portugali ja Hispaania olukorda sugugi turvalisemaks ei ole muutnud, annab märku ka tõsiasi, et mõlema riigi 10-aastaste võlakirjade intressid tõusid Saksa omadega võrreldes rekordilistesse kõrgustesse.

Osalt süüdistavad turuosalised ülalmainitud trendi jätkumises ka seda, et Saksamaa on teadaolevalt hakanud nõudma, et eurotsooni võlakirjade ostjad võtaksid riskid enda kanda juba tuleval aastal – mitte alates 2013. aastast, nagu Euroopa viie suurima majanduse rahandusministrid 12. novembril Soulis lubasid.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles