Maailmas on 229 miljardi-dollari idufirmat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miljardile dollarile hinnatud TransferWise´i asutaja Taavet Hinrikus.
Miljardile dollarile hinnatud TransferWise´i asutaja Taavet Hinrikus. Foto: Mihkel Maripuu

Maailmas on hetkel 229 ükssarvikut ehk idufirmat, mille väärtuseks on investorid hinnanud miljard dollarit või rohkem, kirjutab Venturebeat.

Neist 21 idufirma puhul ulatub hinnanguline väärtus üle 10 miljardi dollari.

229 ükssarvikusse on investorid raha pumbanud kokku 175 miljardit dollarit ning nende hinnanguline koguväärtus jääb 1,3 triljoni dollari kanti.

98 start-upi tegutsevad tarbijasektoris, eriti tugevalt on esindatud jaemüük ja jagamismajandus. Jaemüügis on tuntud nimedeks veebiturg Etsy ning luksuskaupade ja -teenuste pakkuja Gilt. Jagamis - ja koostöömajanduses tegutsevatest ettevõtetest on nimekamad Airbnb, Uber ja Lyft.

112 ükssarvikut tegutsevad äritehnoloogia taristu sektoris või vertikaalsetes tööstustes nagu finantstehnoloogia, tervisetehnoloogia, keskkonnatehnoloogia ning asjade interneti sektor. Viimatinimetatute tuntumad esindajad on nutikate kliimaseadmete tootja Nest (mis osteti hiljuti Google´i poolt), droonitootja DJI ning isesõitvate autode tehnoloogiat arendav Jasper Technologies.

229 miljardi-dollari-idufirmast 101 asuvad Californias, 23 New Yorgis. Euroopas asuvad vaid 11 ükssarvikut ning Hiinas on vastavaks näitajaks 33.

Huvitaval kombel on Euroopa madalal kohal nii ükssarvikute absoluutnumbri, kui ka nende poolt toodetava väärtuse poolest. Kui maailma keskmine miljardi-dollari-idufirma on praeguse väärtuse juures investoritele nende kapitaliinvesteeringu seitsmekordselt tagasi teeninud, siis Euroopa puhul on vastav näitaja pea kaks korda väiksem.

Eelmisel aastal hinnati vähemalt miljardile dollarile kokku 81 idufirmat (kaasaarvatud eestlaste asutatud Transferwise), neist üks start-up tõusis ka rohkem kui 10 miljardile dollarile hinnatud idufirmade hulka. Seejuures asuvad 40 protsenti mullu ükssarvikute klubiga liitunutest väljaspool USAd.

Vähemalt miljardi dollari suuruse hinnangulise väärtuse saamiseks on keskmisel ükssarvikul kulunud asutamisest alates kuus aastat ning ettevõte on investoritelt rahastusvoorudes kogunud keskmiselt 95 miljonit dollarit.

75 protsendist kõigist ükssarvikutest ei ole veel edukalt väljutud. Nendest 52 ettevõttest, kes on eduka väljumise teinud, on pooled börsil ja pooled maha müüdud.

Ükssarvikutesse paigutavad raha peamiselt USA investeerimisfirmad. Tipust leiab näiteks Sequoia, mis on investeerinud kokku 37 ükssarvikusse, Accel Partners on 29ga teisel kohal ning Andreessen Horowitz hoiab 28 ükssarviku investorina kolmandat positsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles