Cameroni idee migrantide toetusi piirata võidab Euroopas sõpru

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: Anthony Devlin / PA Wire / Press Association Images

Suurbritannia peaministri ehmatav ettepanek kärpida migrantide toetusi Euroopa Liidus on hakanud meeldima ka teiste maade poliitikutele ning omapoolseid versioone sellest kaaluvad isegi Prantsusmaa ja Saksamaa.

Võimalust David Cameroni initsiatiivist kasu lõigata aduvad kokku juba viis liikmesriiki, nähes positiivseid tahke ka selle kõige kuumemalt vaidlustatud punktide juures nagu ooteaeg teatud toetustele ligipääsu puhul.

Siit omakorda järeldub, et Cameron võib 18. veebruaril toimuval tippkohtumisel saada rohelise tule oma migratsioonipaketile, kaasa arvatud «hädapidurile» sissevoolu piiramiseks tulvade ajal, kirjutab Financial Times.

See omakorda võimaldaks Cameronil Euroopa Liidu liikmelisuse ehk nn Brexiti referendumi juuniks või juuliks välja kuulutada.

Opositsiooni surve kasvades on Briti reformiettepanekutes lootuskiirt nägema hakanud nii Austria, Taani, Prantsusmaa, Saksamaa kui Hollandi valitsevad poliitilised ringkonnad.

«[Kiusatusele midagi sarnast ette võtta] on varsti võimatu vastu panna,» ütles ühe Suurbritanniaga kõnelusi pidava riigi kõrge ametnik.

Tekkinud poliitilisele tahtele vaatamata tulevad läbirääkimised ilmselt rasked, kuna praktiliselt kõik ELi liidrid on hüljanud Cameroni algse kava külmutada toetused immigrantidest töötajatele neljaks esimeseks aastaks.

Diplomaadid pingutavad parasjagu palavikuliselt selle nimel, et leiutada midagi «euroopalikumat ja mittediskrimineerivamat».

Kahe allika sõnutsi tegi Saksa kantsler Angela Merkel kohtumisel Cameroniga ettepaneku vaadata üle «töötaja» definitsioon, mis on praegustes Euroopa Liidu seadustes uduselt sätestatud, ilma teenitava palga alammäära ja elamisloa nõudeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles