Eesti Energia võib ajutiselt kaotada Estonia mäe kaevandusloa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikaevandus
Põlevkivikaevandus Foto: Raigo Pajula

Eesti Energia Kaevandused AS võib 2019. aastal ajutiselt kaotada maailma suurima põlevkivikaevanduse Estonia mäe kaevandamisloa, kuna uue taotluse keskkonnamõjude hindamine võib venida nii pikaks, et praegune luba kaotab selleks ajaks kehtivuse.

Eesti Energia Kaevandused saavad praegu Estonia kaevandusest 8,2 miljonit tonni põlevkivi kaevandada kuni 2019. aasta oktoobrini. Ettevõte esitas aga 2014. aastal taotluse, millega soovis Estonia kaevandamisloa pikendamist 10 aasta võrra.

Samas leiab keskkonnaministeerium, et uue esitatud kaevandusloa taotlus võib nõuda täiendavat keskkonnamõjude hindamist. Eesti Energia Kaevandused aga kardab, et keskkonnamõjude hindamine võib jääda venima, mistõttu nende praegune luba kaotaks kehtivuse ja uut poleks veel väljastatud. See aga tähendab, et kaevandada ei saa, ütles Eesti Energia kommunikatsioonijuht Kaarel Kuusk BNS-ile.

Seetõttu leiab Eesti Energia, et kuna Estonia kaevandus on firma elektri- ja õlitootmise põlevkiviga varustatuse tagamise väga oluline garant, siis tuleks keskkonnaministeeriumil teha eraldi otsus jätta keskkonnamõjude hindamine vahele, et luba mingil juhul kehtivust ei kaotaks.

Firma soov on, et see otsus tehtaks võimalikult kiiresti ja efektiivselt, kuna Estonia mäeeraldise piires on juba varem läbi viidud keskkonnamõjude hindamine.

Samas ütles keskkonnaministeeriumi vastutav ametnik Maris Saarsalu BNS-ile, et läbiviidud analüüsi tulemusel on nad praegu pigem seisukohal, et keskkonnamõju hindamine tuleb algatada, kuid enne on veel vaja täpsustada mõningaid asjaolusid. «Lõpliku otsuse kujundame lähima paari nädala jooksul,» ütles Saarsalu.

Estonia mäeeraldisest on täna lubatud kaevandada kuni 8,2 miljonit tonni põlevkivi aastas. Estonia kaevandus on Eesti ja maailma suurim kaevandus, mis kuulub Eesti Energia Kaevandused AS-ile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles