Eesti ei kaeba Estonian Airi riigiabi otsust edasi

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
7. novembril 2015 lahkus Tallinna lennujaamast viimane Estonian Airi värvides lennuk, sihtkohaks Kopenhaagen.
7. novembril 2015 lahkus Tallinna lennujaamast viimane Estonian Airi värvides lennuk, sihtkohaks Kopenhaagen. Foto: Erik Prozes

Valitsus otsustas tänasel kabinetinõupidamisel, et riik ei kaeba edasi Euroopa Komisjoni poolt Estonian Airile antud riigiabi otsust.

Euroopa Komisjoni otsuse tühistamishagi õigus on Eesti Vabariigil ning AS Estonian Airil. Riik ei nõustu Euroopa Komisjoni otsuse hoiakuga, sest nagu Euroopa Komisjon isegi on märkinud, on Euroopa äärealade lennuühendused oluliselt väiksema ühenduvusega kui Euroopa suurematel riikidel.

Eesti Vabariik ei kaeba siiski otsust edasi, kuna Estonian Air on tänaseks pankrotis ning võimalik vaidluse tulemus seda enam ei muudaks. Samuti  oleks riigil vaidluses kahetised ja osaliselt vastandlikud huvid. Otsusega küll nõus ei olda, kuid tagasinõude vähendamisel väheneks automaatselt ka riigieelarvesse tagasinõutava summa suurus. Samuti on riigi poolt turupõhiselt asutatud uus ettevõte, mis juba Tallinnast lennuühendusi korraldab.

«See ei tähenda, et oleme Euroopa Komisjoni otsusega olemuslikult nõus, juba esimesed analüüsid näitavad, et Euroopa äärel asuvatel väiksematel riikidel on lennuühenduste pidamine keerulisem kui Euroopa südames. Kindlasti peame poliitilist debatti, et reeglid seda arvesse võtaks, alustades näiteks võimalusest paindlikumalt majandusele vajalike ühenduste tellimisel,» sõnas majandus- ja taristuminister Kristen Michal.

Edasivaidlemise õigus on Estonian Airil, kellel vaidluse edukuse puhul oleks võimalik saavutada majanduslikult parem tulemus väiksematele võlausaldajatele ning vähendada ettevõttelt väljanõutavat raha. Estonian Airi pankrotitoimkonnale edastatakse riigi tellitud õiguslikud analüüsid seisukoha võtmiseks ja seejärel saab Estonian Air kui asjast puudutatud isik teha otsuse tühistamishagi esitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles