Raske nafta müüjad hädas: barrel maksab vaid mõniteist dollarit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela riikliku naftafirma PDVSA töötaja Morichali naftamaardlas raske nafta proovi võtmas.
Venezuela riikliku naftafirma PDVSA töötaja Morichali naftamaardlas raske nafta proovi võtmas. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS

Samal ajal kui maailmas ülekaalus oleva kerge nafta (light crude oil) barreli hinnaetalonid WTI ja Brent hind kukub järjest üha madalamatele tasemetele, on raske nafta (heavy crude oil) müüjad hädas, sest nende toodangu eest makstakse juba alla 20 USA dollari barrelist.

Reutersi andmeil on Saudi raske nafta barreli hind 21 dollari juures, aga Iraagi Basra ja Venezuela Tijuana raske nafta barreli hind on juba alla 17 dollari ning Mehhiko Maya barrel maksab koguni 12,5 dollarit.

Detsembri algul pakkus Mehhiko riiklik naftatootja Pemex Aasia ostjatele oma rasket naftat jaanuaris 12-dollarilise soodustusega Omaani ja Dubai turuhinnast, mis agentuuri arvutuste kohaselt teeb barreli hinnaks 12,5 dollarit.

Kerge nafta tootmine on enamasti odavam, samuti maksavad ostjad kergest naftast paremat hinda. Rasket naftat toodetakse lisaks Pärsia ja Mehhiko lahe äärsetele riikidele veel Kanadas ja Venemaal. Näiteks Kanadas maksab barrel rasket naftat alla 15 dollari, samas kui tootmise omahind on sel 43 dollarit barrel.

Iraani sanktsioonidest vabanemine tähendab niigi kahjumiga tegutsevatele raske nafta pumpajatele veel lisakoormat, sest sel riigil on müügiks varutud suur kogus rasket naftat, vahendab Reuters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles